1 °C Budapest
Village of Mora in the province of Toledo, Castilla la Mancha, Spain, Europe.

Komoly változásokat sürget az ENSZ: a magyar önkormányzatokat is érinti

2022. november 30. 08:15

A szén-dioxid-kibocsátás és a globális hőmérséklet folyamatosan növekszik, a nemzeti kormányok pedig gyakran nem tudják teljesíteni az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásaikat. Sok esetben nem kínálnak konkrét pénzügyi és technikai megoldásokat sem a globális felmelegedés hatásainak csökkentésére, valamint annak visszafordíthatatlan veszteségeihez és káraihoz való alkalmazkodásra. z ENSZ most zárult egyiptomi klímacsúcsán (COP27) épp ezért kerültek fókuszba a regionális és helyi önkormányzatok éghajlat-politikai intézkedései, felvetve, hogy a szubnacionális szintű önkormányzatok (azaz a régiók, megyék, kerületek, városok és települések) vegyék át ebben a főszerepet - írja a HelloVidék.

A COP27 alkalmat kínált a résztvevőknek arra, hogy teljesítsék a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek teljesítésére vállalt kötelezettségeiket, felülvizsgálják az éghajlat-politikai törekvéseiket a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulások frissítésével, valamint munkaprogramot hozzanak létre az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos ambiciózusabb célok érdekében. Sharm El-Sheikhben a felek az alkalmazkodásra vonatkozó globális cél meghatározásán is dolgoztak annak érdekében, hogy azt az úgynevezett „cselekvési menetrend” előterébe helyezzék.

A Régiók Európai Bizottsága a tavalyi Glasgow-i Klímaegyezmény „többszintű és együttműködési fellépés sürgős szükségességének” felismerésére építve és a nemzetközi hálózatokkal szorosan együttműködve támogatta a szubnacionális szintű önkormányzatok formális szerepét a globális éghajlat-irányításban. A laphoz eljuttatott közlemény szerint az idei COP27 jelmondataként az „Együtt a megvalósításért” szlogent fogalmazták meg, amelyben ideális lehetőséget látnak arra, hogy a városoknak és régióknak megadják azt a fajta elismerést, amelyet a globális felmelegedés elleni küzdelem kulcsszereplőiként megérdemelnek. A Régiók Európai Bizottsága az úgynevezett szubnacionális klímademokrácia fellendítésében vállalt szerepet. 

Ha sikeresek akarunk lenni a klímapolitikában, három összetevőre van szükségünk: finanszírozásra, jogszabályrar és a társadaloma. Döntő feladatunk a társadalom meggyőzése

- emelte ki Olgierd Geblewicz, a CoR képviselője, utalva a Polgármesterek Globális Szövetsége Többszintű Klíma Akciók Szövegkönyvére, aminek a második kiadását most, a COP27 ideje alatt adtak ki és amely a helyi és regionális önkormányzatok számára készült, hogy segítse a vidéket a többszintű kormányzási keretrendszer kialakításában zöld átállási folyamataikhoz.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán! KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
MEDIA1  |  2023. február 6. 11:16
Publicisztikai rovatot indít a Klubrádió a honlapján. A Szabadság Klubra keresztelt rovat Gábor Györ...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?