12 °C Budapest
A tuo assembly plant worker adds components to an internal combustion engine before it is installed in the chasis of a car.

Óriásit ugrott az ipari termelés egy év alatt: így teljesítettünk 2022-ben

2022. július 13. 12:02

2022 májusában az ipari termelés volumene 9,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4%-kal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 májusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában.

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértünk, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. áprilisinál 1,4%-kal nagyobb volt – írja a KSH közleményében.

2022. májusban:

  • Az ipari termelés volumene 9,4%-kal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz képest 1,4%-kal emelkedett.
  • Az ipari export volumene 11,6%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30%-át képviselő járműgyártás kivitele 13,0, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 12,3%-kal bővült.
  • Az ipar belföldi értékesítése 9,5, a feldolgozóiparé 7,2%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 9,8, a csekély súlyú bányászaté 10,0%-kal nőtt 2021 májusához képest, míg az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,9%-kal csökkent.
  • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23%-át képviselő járműgyártás 8,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 12,4%-          kal nőtt.
  • A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 22%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 23%-kal emelkedett.
  • A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 17,1%-kal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,5, a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása pedig 41%-kal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Csupán egy alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártása 0,2%-kal csökkent.
  • Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 37%-kal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 72, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 33%-kal nőtt.
  • A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 7,2, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,6%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
  • Három alágban csökkent a termelés: a vegyi anyag, termék gyártása 3,6, a gyógyszergyártás 4,2%-kal, a legnagyobb mértékben, 20%-kal pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól. Ez utóbbi alágban utoljára 2021 januárjában mértünk csökkenést.
  • Az ipari termelés csak Dél-Alföldön csökkent (0,7%-kal). A többi régióban 3,3 és 16,7% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Közép-Dunántúlon
  • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 26%-kal nagyobb volt a 2021. májusinál. Az új belföldi rendelések 9,4, az új exportrendelések 29%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány május végén 30%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

  • Az ipari termelés 5,9%-kal nőtt. Az összes értékesítés 60%-át adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 40%-ot képviselő hazai értékesítésé 9,4%-kal emelkedett.
  • Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,6%-kal. A legnagyobb mértékben, 14,4%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 2,1 és 8,5% között.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm