18 °C Budapest
A tuo assembly plant worker adds components to an internal combustion engine before it is installed in the chasis of a car.

Óriásit ugrott az ipari termelés egy év alatt: így teljesítettünk 2022-ben

2022. július 13. 12:02

2022 májusában az ipari termelés volumene 9,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4%-kal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 májusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában.

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértünk, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. áprilisinál 1,4%-kal nagyobb volt – írja a KSH közleményében.

2022. májusban:

 • Az ipari termelés volumene 9,4%-kal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz képest 1,4%-kal emelkedett.
 • Az ipari export volumene 11,6%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30%-át képviselő járműgyártás kivitele 13,0, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 12,3%-kal bővült.
 • Az ipar belföldi értékesítése 9,5, a feldolgozóiparé 7,2%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 • Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 9,8, a csekély súlyú bányászaté 10,0%-kal nőtt 2021 májusához képest, míg az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,9%-kal csökkent.
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23%-át képviselő járműgyártás 8,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 12,4%-          kal nőtt.
 • A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 22%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 23%-kal emelkedett.
 • A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 17,1%-kal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,5, a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása pedig 41%-kal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Csupán egy alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártása 0,2%-kal csökkent.
 • Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 37%-kal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 72, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 33%-kal nőtt.
 • A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 7,2, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,6%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 • Három alágban csökkent a termelés: a vegyi anyag, termék gyártása 3,6, a gyógyszergyártás 4,2%-kal, a legnagyobb mértékben, 20%-kal pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól. Ez utóbbi alágban utoljára 2021 januárjában mértünk csökkenést.
 • Az ipari termelés csak Dél-Alföldön csökkent (0,7%-kal). A többi régióban 3,3 és 16,7% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Közép-Dunántúlon
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 26%-kal nagyobb volt a 2021. májusinál. Az új belföldi rendelések 9,4, az új exportrendelések 29%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány május végén 30%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 5,9%-kal nőtt. Az összes értékesítés 60%-át adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 40%-ot képviselő hazai értékesítésé 9,4%-kal emelkedett.
 • Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,6%-kal. A legnagyobb mértékben, 14,4%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 2,1 és 8,5% között.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 09:56
Harry herceg pert indít az Associated Newspapers, a Daily Mail, a The Mail on Sunday és a MailOnline...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?