12 °C Budapest
A nukleáris energiában hisznek a magyarok: csökkent a megújuló energiaforrások

A nukleáris energiában hisznek a magyarok: csökkent a megújuló energiaforrások

2022. július 7. 14:32

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. áprilisi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy több mint tizedével csökkent a földgáz belföldi felhasználása a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos primerenergia-felhasználás pedig 91,75 PJ volt, amely 2,24 PJ-lal alacsonyabb az előző év áprilisi adatokhoz képest.

Az országos primerenergia-termelés 2022. áprilisában 38,97 PJ volt, amely közel azonos szinten maradt az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,52 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó termelés 0,12 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,52 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. április hónapban 91,75 PJ volt, amely 2,24 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül, a megújuló energiaforrásoké 0,73 PJ-lal emelkedett, míg a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,30 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásoké 0,25 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 29,3 PJ volt, amely 11,2%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 áprilisában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 933 GWh volt, amely 2,1%-kal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 2 990 GWh volt, amely 1,4%-kal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés kismértékben, 0,8%-kal emelkedett, míg a fosszilis alapú 15,4%-kal az egyéb forrásból származó pedig 18,6%-kal csökkent az előző év áprilisához képest. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 15,8%-kal nőtt.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 62,8%-át a napenergia5, 22,2%-át a biomassza forrás, 9,5%-át pedig a szélenergia biztosította. A megújuló energiaforrásból származó villamos energia a napelemek által termelt kivételével minden megújuló energiaforrás esetében csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A napelemek által termelt villamos energia mennyisége 39%-kal nőtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm