19 °C Budapest
A nukleáris energiában hisznek a magyarok: csökkent a megújuló energiaforrások

A nukleáris energiában hisznek a magyarok: csökkent a megújuló energiaforrások

2022. július 7. 14:32

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. áprilisi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy több mint tizedével csökkent a földgáz belföldi felhasználása a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos primerenergia-felhasználás pedig 91,75 PJ volt, amely 2,24 PJ-lal alacsonyabb az előző év áprilisi adatokhoz képest.

Az országos primerenergia-termelés 2022. áprilisában 38,97 PJ volt, amely közel azonos szinten maradt az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,52 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó termelés 0,12 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,52 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. április hónapban 91,75 PJ volt, amely 2,24 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül, a megújuló energiaforrásoké 0,73 PJ-lal emelkedett, míg a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,30 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásoké 0,25 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 29,3 PJ volt, amely 11,2%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 áprilisában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 933 GWh volt, amely 2,1%-kal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 2 990 GWh volt, amely 1,4%-kal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés kismértékben, 0,8%-kal emelkedett, míg a fosszilis alapú 15,4%-kal az egyéb forrásból származó pedig 18,6%-kal csökkent az előző év áprilisához képest. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 15,8%-kal nőtt.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 62,8%-át a napenergia5, 22,2%-át a biomassza forrás, 9,5%-át pedig a szélenergia biztosította. A megújuló energiaforrásból származó villamos energia a napelemek által termelt kivételével minden megújuló energiaforrás esetében csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A napelemek által termelt villamos energia mennyisége 39%-kal nőtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 10:05
 Szombattól a Nemzeti Sport az állami tulajdonú gazdasági társaság, a Nemzeti Sportügynökség tulajdo...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?