13 °C Budapest
Ukrainian wheeled armored personnel carrier attacks

Mára befejeződtek a béketárgyalások: ebben közeledtek az álláspontok - esti hírösszefoglaló

2022. március 7. 19:35

Valamelyest sikerült előrelépni a hétfői orosz-ukrán béketárgyaláson, főképp a humanitárius ügyekben közeledtek az álláspontok. Közben újabb amerikai csapatok érkeznek a balti országokba, a britek pedig szabadulnának az energiafüggéstől - esti hírösszefoglaló.

Befejeződött a béketárgyalások harmadik köre, és állítólag végén pozitív eredményekről számolhatnak be odahaza a delegációk tagjai. A Reuters hírügynökség szerint az egyetértési pontok a humanitárius folyosók ügyében voltak. Egy ukrán tárgyaló is megerősítette, hogy történt előrelépés a fenti konfliktus megoldásában.

Korábban Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője felsorolta azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén Oroszország azonnal leállítja a "hadműveletet". Ezeket a feltételeket szabták az oroszok:

  • Annak alkotmányba foglalása, hogy Ukrajna nem lesz katonai szövetségek tagja (például a NATO-é).
  • A 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget Oroszországhoz tartozásának, valamint a Donyec-medence két szakadár “köztársasága” függetlenségének elismerése.

Peszkov hozzátette, hogy Oroszországnak nem lesz több területi követelése Ukrajna felé.

Újabb amerikai csapatok jönnek a balti államokba

További amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba Antony Blinken amerikai külügyminiszter miután Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel tárgyalt Vilniusban. A miniszter bejelentette, hogy további 400 amerikai katona érkezik Litvániába - a balti országban egyébként most 500 amerikai katona állomásozik. Oroszország Ukrajnában kezdett hadműveletei óta Washington mintegy hétezer katonát küldött Európába, ennek a kontingensnek egy részét irányítja át a balti NATO-tagállamba.

A britek is szabadulnának az energiafüggéstől

A brit miniszterelnök, Boris Johnson arról beszélt, hogy pár héttel ezelőtt senkinek eszébe sem jutott volna, hogy korlátozni kellene az orosz energiaimportot, netán teljesen elzárni a csapokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meg kell vizsgálnunk, hogyan tudunk a lehető leggyorsabban megszabadulni a függéstől, amit az orosz olaj okoz. Mindenki ezt teszi, mindenki ugyanazon az úton jár. Lesznek országok, akik könnyebben veszik majd az akadályt, mások nehezebben. De együtt fogjuk megcsinálni, és együtt fogunk dolgozni azon, hogy mindannyian rendelkezzünk a szükséges helyettesítőkkel

– mondta Johnson a Guardian szerint. A Kyiv Independent arról számolt be, hogy a német kancellár, Olaf Scholz elutasította az olajimportra javasolt európai embargót, mert nem akarja, hogy a szankciók levét a német emberek igyák meg.

Így alakultak a harcok hétfőn

Az MTI összefoglalót adott ki arról, hogy Ukrajna területén milyen változások voltak az elmúlt napban. Az összefoglaló ukrán hivatalos közléseken alapszik. Az ukrán külügyminisztérium hétfő délután például azt közölte:

  • az orosz tüzérségi tűz miatt lehetetlen a civilek evakuálása Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból. A közlemény szerint a tüzérségi támadás megakadályozza az ukránok és külföldiek menetoszlopának kijutását, valamint a gyógyszerek és az élelmiszerszállítmányok bejuttatását.
  • Az ukrán erők visszafoglaltak egy települést az északkelet-ukrajnai Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa közelében – közölte hétfőn Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója. A Harkiv megyei Csuhujiv településen kialakult helyzetről – ahol a háború kezdete óta folynak a harcok – további részletek nem ismeretesek.
  • Az ukrán haditengerészet a dél-ukrajnai Odessza megye védelme közben a Fekete-tengeren rálőtt egy orosz hadihajóra, amely visszavonult – közölte hétfőn a haditengerészet a Facebook-oldalán.
  • Az ukrán erők hétfőn visszafoglalták a dél-ukrajnai Mikolajiv repülőterét – közölte videoüzenetében Vitalij Kim, Mikolajiv megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője. “A gépek jelenleg nem tudnak ugyan felszállni, de a repülőtér a miénk” – közölte Kim. A visszafoglalt repülőteret az orosz erők harckocsikkal lövik – közölte később a megyei kormányzó.
  • A főváros közelében fekvő, orosz tüzérségi tűz alá vett Irpinyből hétfőn megkezdődött a polgári személyek evakuálása – közölték helyi vezetők. Az orosz erők a város mintegy 30 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, a város többi része az ukránok kezén van.
  • Több mint 900 ukrajnai városban nincs áram-, vízszolgáltatás és fűtés az orosz támadás következtében – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.
  • Az energiaügyi minisztérium szerint Ukrajna-szerte 646 ezer ember otthonában nem működik az áramszolgáltatás, és több mint 130 ezren vannak gázszolgáltatás nélkül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem