Brutális krízist hozhat az elszálló benzinár: elképesztő élelmiszer-drágulásra lehet számítani

Pénzcentrum/InfoRádió2021. október 15. 09:04

Az üzemanyagárak és az alapanyag költségek emelkedése miatt jelentős élelmiszerár-növekedés várható a következő hónapokban – árulta el az InfoRádiónak Pótsa Zsófia. A Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára hozzátette, az állattenyésztés nagyon nagy bajban van, a gazdák kénytelenek lesznek árat emelni, mert ha ezt nem teszik meg, akkor az egész iparág tönkre fog menni. 

Az energiaárak drágulása a malomipart, a takarmányipart és a gabonafeldolgozó ipart sem kíméli, miközben az alapanyagárak igen jelentős mértékben megemelkedtek – hívta föl a figyelmet Pótsa Zsófia, aki szerint emiatt kettős présben van az ágazat, ami mind-mind jelentkezni fog a végső termékek áraiban is.

Példaként a lisztet említette, ami az alapanyagok miatt már bizonyos mértékben drágult, ráadásul a búzaárak azóta is csak emelkednek, amihez már az energiaárak növekedése is párosul, ezért további drágulás várható, ami bizonyosan begyűrűzik majd más termékek, például a kenyér árába.

Ugyanez igaz a takarmányiparra is, ami szintén komoly energiafogyasztó iparág. A Gabonaszövetség titkára megjegyezte, a kukorica november–decemberi jegyzéseit illetően már 90 ezer forintos árról hallani, ami szintén jelentkezni fog a takarmányárakban, így előbb-utóbb a hús, a tej vagy a tojás, tehát az állati termékek árában is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Meglátása szerint a legnehezebb helyzetben az álláttenyésztés lehet, ugyanis a húsok áraiban a drágulás még nem igazán mutatkozik, és kérdéses, hogy mikor fogják tudni ezeket a tenyésztők érvényesíteni. Egyelőre tehát csak az látszik, hogy nagyon nagy a baj, ami első reakcióként az állatlétszámra lehet negatív hatással. De az biztos, hogy az áraknak is emelkedniük kell, máskülönben az egész iparág tönkre fog menni – zárta mondandóját a szakértő.

Címkék:
tej, drágulás, tojás, sertéshús, ipar, kukorica, feldolgozóipar, termékek, húsipar, búza, gabona, iparágak,