Öt évig is eltarthat, mire kiheveri a gazdaság a járványt: ez a legrosszabb forgatókönyv

MTI2020. április 28. 22:34

Londoni pénzügyi-gazdasági elemzők egybehangzó friss előrejelzései szerint súlyos recesszióban tölti az idei évet a világgazdaság az új koronavírus okozta járvány miatt, és a borúlátó prognózisokat is lefelé ható kockázatok terhelik. A Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott előrejelzéscsokra szerint a világgazdaság teljesítményének zömét adó húsz legnagyobb gazdasági erőcentrum (G20) hazai összterméke (GDP) 2020 egészében átlagosan 5,8 százalékkal zuhan.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a G20-gazdaságok jövőre várhatóan 4,2 százalékkal növekszenek, de valószínűleg így is eltart hozzávetőleg két évig, mire együttes hazai össztermékük reálértéken ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet. A Moody's a G20-csoporton belül az euróövezetben és Japánban 6,5 százalékos, az amerikai gazdaágban 5,7 százalékos, Németországban 5,5 százalékos, Olaszországban 8,2 százalékos, Nagy-Britanniában 7 százalékos GDP-zuhanással számol 2020 egészében, és Kínában is alig 1 százalékos növekedést valószínűsít.

A cég jövőre a G20 fejlett ipari gazdaságaiban 4-5 százalék közötti növekedéseket vár, hangsúlyozza azonban, hogy 2021-ben így átlagosan 5 százalékhoz közeli lesz ezekben a gazdaságokban a halmozott GDP-veszteség a koronavírus-járvány előtti előrejelzésekhez mérve. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy e rendkívül komor előrejelzésekre is egyértelműen lefelé mutató kockázatok hatnak.

Abban az esetben például, ha a járvány az év második felében újra támad és emiatt ismét országos zárlatokat kell elrendelni, az potenciálisan olyan sokkot okozhatna, amely gyorsan a 2008-2009-es globális krízisnél is sokkal súlyosabb pénzügyi válsággá eszkalálódhatna.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte: derűlátó forgatókönyve szerint a globális GDP-érték az idén 2,9 százalékkal csökken, de jövőre 7,3 százalékkal emelkedik. A ház borúlátó forgatókönyve ugyanakkor azzal számol, hogy a világgazdaság hazai össztermékének értéke még 2024 végén is 10 százalékkal a járvány előtti szint alatt lesz.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő modellszámításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék az idén 3,9 százalékkal zuhan, kétszer nagyobb mértékben, mint a 2008-2009-es globális pénzügyi válságot kísérő recesszió idején. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fitch szerint ilyen mély globális recesszióra a második világháború óta nem volt példa.

A cég közölte: várakozása szerint a világgazdaság által az idén előállítandó bruttó jövedelem 4500 milliárd dollárral marad el a járvány előtti előrejelzéseiben 2020-ra valószínűsített szinttől. A Fitch Ratings számításai szerint az idei évre várt GDP-csökkenés 2800 milliárd dolláros globális jövedelemzuhanásnak felel meg a tavaly megtermelt jövedelemhez képest. A hitelminősítő a fejlett ipari térségen belül az euróövezetben várja a legmélyebb recessziót: új prognózisa szerint a valutauniós gazdaság hazai összterméke 2020 egészében 7 százalékkal zuhan.

A Fitch Ratings várakozása szerint az euróövezeti átlagon belül Olaszországban 8 százalékos, Spanyolországban 7,5 százalékos, Franciaországban 7 százalékos, Németországban 6,2 százalékos GDP-visszaesés lesz az idén.

Címkék:
megtakarítás, gazdaság, előrejelzés, gdp, szakértők, elemzők, fitch ratings,