Pár apró trükkel mi is megúszhatjuk: az ünnepi kajakóma szinte minden magyart érint

Pénzcentrum2021. december 22. 08:15

Sokaknak ismerős lehet a karácsonyi ebéd, vacsora utáni szörnyű, telített érzés, amit évről-évre megtapasztalhatunk. A nyomasztó és letargikus állapot evés után, könnyen felboríthatja a nap hátralévő részét is, főleg, ha gyomorfájással, puffadással és hatalmas fáradtságérzéssel jár. A köztudatban kajakómának hívott jelenséget nagyon sok dolog okozhatja. A HelloVidék Erdélyi Alíz dietetikust, táplálkozástudományi szakembert, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárát kérdezte azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerülhetjük el a kajakómát az ünnepek alatt. 

A karácsonyi vacsora egyes elemei önmagukban egészségesek, azonban a túlzásba vitt ünnepi étkezések, a mennyiségek és a rengeteg sütemény bárkit megviselhet, főleg, ha szünet nélkül kerülnek az ünnepi fogások az asztalra. Szerencsére már akár egy-két lépésben is tehetünk azért, hogy elkerüljön minket a kajakóma, és hogy tudatosabban táplálkozzunk az ünnepek alatt is.

A dietetikus kiemelte, hogy akár a diónak, máknak, akár a savanyúkáposztának, fűszereknek van helye az egészséges táplálkozásban is, azonban fontos a mértékletes fogyasztás, és variálhatunk a menüsoron úgy, hogy a fogásokat könnyebb módon készítjük el.

Ha előre látóak vagyunk, akkor a készítésnél is sokat tehetünk, hogy a felkínált ételek az egészséges táplálkozásba jól beilleszthető alapanyagokból, például energiaszegényebb, de finom ételek készüljenek.

- tette hozzá Erdélyi Alíz, dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára, aki kiemelte, hogy kerüljük az ünnepek alatt a túlevést. A köztudatban csak kaja-kómaként emlegetett állapotott jobb kerülni, és ne éhgyomorral érkezzünk a vendégségbe, ugyanis akkor sokkal többet eszünk. Amennyiben pedig mégis túlettük magunkat, úgy pihenés helyett inkább sétáljunk a friss levegőn.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A dietetikus azt is elmondta, hogy az ünnepek között hogyan vehetjük fel a harcot a megnövekedett energiabevitellel, mivel harcolhatunk a kilók ellen, és legfőképpen hogyan készüljünk az ünnepekre úgy, hogy az étkezésben is megjelenjen a tudatosság.

Címkék:
dietetikus, kaja, ünnepek, táplálkozás, ételek, egészséges életmód, egészséges, karácsonyi étel,