Kötelező: ne keverd a szezont a fazonnal!

Pénzcentrum2011. november 16. 09:55

Hamarosan véget ér az idei kötelező gépjármű felelősség biztosítási (kgfb) kampány, hiszen aki váltani akar, annak 2011. december 1-ig fel kell mondania érvényben lévő szerződését. Az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy sok autós hagyja az utolsó pillanatra a váltást. Mire figyeljenek a későn ébredők?

Idén november elején is nagy csinnadrattával indult a versengés a biztosítótársaságok között az autósok kegyeiért. Az előrejelzések csendes kgfb-kampányt jósoltak, mondván, hogy az elmúlt években olyannyira lecsökkent a kötelező biztosítás díja, hogy abból további engedményt a társaságok már nem tudnak adni. Főként úgy nem, hogy időközben a kormány jelezte: 30 százalékos baleseti adót vezet be, amelyet a kötelező után pluszban kell befizetniük az autósoknak.

Az élet azonban rácáfolt az előrejelzésekre. A kgfb díjak tovább csökkentek, így az autósoknak idén is érdemes utánajárniuk, vajon megéri-e biztosítót váltaniuk. Az azonban nem mindegy, hol járunk ennek utána. Az idei kampány másik nagy tanulsága ugyanis, hogy az eddig biztosnak gondolt független biztosítási alkuszcégek honlapjai pontatlanok - legalábbis ezt állítja a magyar biztosítók érdekképviselete. Ilyen esetben az autós nem tehet mást, minthogy több helyen kalkulál, majd megkérdezi a régi és a leendő biztosítóját is arról, mennyi az annyi.

A kiszámolt díj azonban még nem minden. Az idei esztendő harmadik tanulsága, hogy a biztosítók számtalan kedvezményt kínálnak az autósoknak. A közalkalmazottaknak, a kisgyermekes szülőknek járó engedmények mellett kedvezményt kaphatnak azok is, akik a kötelező mellé valamilyen más biztosítási termékkel is rendelkeznek, vagy hajlandóak kizárólag online intézni biztosítási ügyeiket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fentieken túlmenően azonban még számos nehezen megválaszolható kérdés merülhet fel az autósokban. Miért és miként változott meg a bonus-malus besorolás rendszere? Hogyan hat idén a baleseti adó a GFB díjakra? Mit kell tenni biztosítóváltáskor Meddig kell befizetni a díjat? A Pénzcentrum.hu, Magyarország vezető lakossági pénzügyi portáljaként 2011. november 21. és 2011. november 27. között cikksorozatot indít, hogy segítse a későn ébredő autósokat abban, hogy ki tudják választani a nekik legmegfelelőbb kötelezőt!

Címkék: