Pletykamagazinnal faragtuk le a kötelezőt: ki fizeti a legkevesebbet?

Pénzcentrum2011. november 11. 05:27

Akár évi 5 ezer forintért is váltanának biztosítót olvasóink. De itt sem kell megállnunk, hozzuk ki a maximumot, vagyis inkább a minimumot a biztosítási díjunkból. Utánanéztünk, milyen trükkökkel lehet elérni a legkisebb kötelezőt, még a pletykamagazinunk előfizetésünket is bevetettük. Akár lakásbiztosításunk, akár a casco nagy kedvezményt jelenthet.

Akár évi 5 ezer forintért is váltanának biztosítót olvasóink. De itt sem kell megállnunk, hozzuk ki a maximumot, vagyis inkább a minimumot a biztosítási díjunkból. Utánanéztünk, milyen trükkökkel lehet elérni a legkisebb kötelezőt, még a pletykamagazin-előfizetésünket is bevetettük. Akár lakásbiztosításunk, akár a casco nagy kedvezményt jelenthet.

Köztisztviselők és közalkalmazottak a legtöbb biztosítónál 10-15 százalékos kedvezményre jogosultak. De azok az apukák és anyukák is nagyarányú kedvezményre számíthatnak, akiknek gyereke 95. január 1. után született. A legtöbb biztosító 10-20 százalékos kedvezményt ad így, az MKB-nál ez viszont akár 30 százalék is lehet. A nyugdíjasoknak is kínálnak kedvezményt, 3 biztosítónál szerepel 5-15 százalékos kedvezmény részükre. Ezeket a kedvezményeket a kockázat csökkenése miatt jogosan kapják meg az ügyfelek, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy kisgyerekkel a hátsó ülésen többségünk biztonságosabban vezet.

Mielőtt belevágnál, olvasd el az elemzésünket:"Csak az ár számít?"

A kedvezmények egy másik köre a plusz szolgáltatás igénybevétele mellé járó kedvezmények. Második autó biztosítása, casco vagy éppen lakás- életbiztosítás után járó engedmények. Amennyiben most szeretnénk, akár befektetési céllal is életbiztosítást kötni érdemes azt a jelenlegi kötelező kampány idejében megejteni, hogy még a kedvezményt is megkaphassuk. A kötelezővel közösen kötött casco is sokkal olcsóbb lehet.

Általában 18 000 forint/éves díjhoz kötik a lakásbiztosítási kedvezmény mértéke akár 25 százalék is lehet, de van, ahol fix összeg jár ilyenkor. Az AEGON például 5 000 forint kedvezményt ad. A százalékos kedvezménnyel szemben a fix összeg azoknak lehet jó, akiknek a most kalkulált biztosítási díja 20 ezer forintnál alacsonyabb. A cascóért maximálisan 25, átlagosan 10-15 százalékos kedvezmény jár, az AEGON itt is fix 2500 forintot ad.


A magasabb összegű biztosítási díjakat nagyobb mértékben le lehet faragni, mint egy lakásbiztosítás teljes költsége. A csökkentett díj mellett a lakásunk értékeit is biztonságban tudhatjuk. Kevesen tudják, hogy akár a bérelt lakásban tartott értékeinket is bebiztosíthatjuk, amihez ugyancsak járhat a díjkedvezmény.

Különlegesebb kedvezményekkel is találkozhatunk a listában, a Groupama például 5 százalékos kedvezményt ad az OTP számlával rendelkező ügyfeleknek. A KÖBE biztosító a polgárőrökön és az ipartestületi tagokon túl azoknak is 10 százalék kedvezményt nyújt, akik hajlandóak elolvasni, vagy legalább a spam üzenetek között megtűrni a biztosító "Tudatos Vezető" hírleveleit és a honlapon is minden hónapban belép a hasonló témájú portálra. Ugyanekkora kedvezmény jár a takarékszövetkezeteknél számlavezetőknek is. 

Az MKB biztosítójánál 10 százalék díjkedvezménnyel jutalmazzák a német-magyar kereskedelmi kamarai tagságot és a kisvállalkozókat. Az egészségügyi dolgozók kamaráinak tagjainak viszont 12 százalék is járhat. A díjkedvezményekből úgy tűnik, hogy az MKB a tanárokat tartja a legjobb sofőröknek, 25 százalékkal csökkenhet az ő biztosításuk, 5 százalékkal nagyobb mértékben, mint a rendőröké, polgárőröké.

Talán a legérdekesebb kedvezményeket nyújtja a Posta. Két hetilap előfizetői is részesülnek díjkedvezményben, a "pletykalap" és az autós magazin előfizetői 10 százalékot kaphatnak. További 10 százalékért már csak egy kuponkódot kell megszereznünk, ami a Posta facebookos játékán vesztes játékosainak járt (nézzünk körül ismerőseink között). Kedvezmény jár továbbá a legalább 30 napig érvényes tömegközlekedési bérletért és a lakáshiteleseknek is. Kedves olvasónkat kérjük, küldjék el nekünk, hogy melyik magyar városban a legolcsóbb a bérlet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Union biztosító is gondolt a mozgáskorlátozottakra, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének tagjai 10 százalék díjcsökkenésben részesülhetnek. Az Uniqa a hitelből finanszírozott vagy lízingelt gépjárművekre ad 10 százalékot maximum, a Wabardnak az alkuszi kedvezménye ugyanennyi.

Miért értékelődtek fel a kedvezmények? 

A jövőre bevezetésre kerülő baleseti adó miatt a kedvezmények hatása nagyobb tényleges értéküknél, hiszen csökkentik az adóalapot. Egy korábbi cikkünkben szereplő példa segítségével megmutatjuk, hogyan eshet drasztikusan az éves díj és a jövőre bevezetésre kerülő baleseti adó is. Tehát vegyük egy előző cikkünkben szereplő példát, a különösen kockázatos kategóriába eső 20 éves sportkocsival száguldozó fiút. Itt olvashatod korábbi cikkünket és a példát. 

 

 

A fenti táblázatban jól láthatjuk, hogy a szélsőséges esetben felére mérséklődtek a díjak. Mindemellett a baleseti adó is csökkent, hiszen 31 ezer helyett "csak" 16 ezret kell majd előreláthatólag befizetni. A fenti egy szélsőséges példa ugyan, senki nem tudja ígénybevenni az összes kedvezményt, de jól látszik, hogy az idei kampányban minden egyes ilyen kis díjcsökkenés felértékelődik. A kedvezmény módja sem mindegy, az átlag alatti vagy a körüli díjjal rendelkező autósok jobban járnak a fix összegű kedvezményekkel, ilyen például az AEGON lakásbiztosítás vagy casco kedvezménye. Az ilyen tételek kevésbé jönnek ki az olyan magas biztosítási díjaknál, mint ami a példában is szerepel. 

 

Címkék: