Ítéletidő: milliárdos kár, kivonulnak a biztosítók

Pénzcentrum2011. július 22. 12:02

Az pusztító vihar következtében eddig több mint 400 esetben jeleztek károkat a K&H Biztosítónál. A Generali biztosítónál is jelentősen megnőtt a kárbejelentések száma a hírtelen esőzések és viharok következtében az elmúlt napokban. Az Aegon három-négyezer kárbejelentésre számít a hét esőzései után. Közel 4500 darab kárbejelentés érkezett ma 7 óráig a hétfő óta tartó viharos időjárás miatt az Allianz Hungária Zrt.-hez. A kárfelmérést végző szakemberek napokon belül a helyszínre érkeznek, és ahol szükséges, kárelőleget is utalnak a károsultaknak.

Jelentős károk történtek különösen Kecskemét és Soltvadkert környékén, illetve Budapesten és egész Pest megyében. A legtöbb esetben fakidőlés és tetőkről lesodort cserép okozott kárt. A becsült kárösszeg jelenleg 22 millió forint, amely további bejelentések érkezésével tovább nőhet - közölte lapunkkal a K&H Biztosító.

Július 18. és 20. között összesen 2980 kárbejelentés érkezett a Generalihoz, a becsült kár összege pedig eléri a 421 millió forintot. A legtöbb kár - összesen 1577 - a vihar miatt keletkezett, 1113-et a villám, 147-et a felhőszakadás, 143 káresetet pedig a jégeső okozott. A legtöbb kárbejelentés - az esetek több mint 60%-a - a július 19-i, szinte az egész országot sújtó viharok és zivatarok másnapján érkezett be a társasághoz.

A keddi és szerdai viharok nyomán tegnap estig több mint 3100 kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz, az ügyfelek által becsült kárérték pedig már meghaladja a 250 millió forintot. A lakásbiztosító szakértőinek becslése szerint összesen 4 ezer darab körüli kárbejelentés várható, a viharok okozta teljes kárérték pedig 3-400 millió forintra nőhet a következő napokban. A társaság szakértőinek becslése szerint országosan 20 ezer háztartásban okozott károkat a vihar és a kárérték országosan 2 milliárd Ft-ra becsülhető.

Az AEGON Magyarországhoz eddig bejelentett károk közül 2220-at a viharos szél, 606-ot villámcsapás, 207-et jégverés, 105-öt pedig felhőszakadás okozott. A legtöbb bejelentés ezúttal az ország középső, illetve keleti- észak-keleti részéről érkezett: Budapesten és Pest megyében több mint 900, Hevesben 481, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében pedig 443 lakás, épület rongálódott meg az eddigi bejelentések szerint.

Az Allianz közlése szerint az eddig beérkezett kárbejelentések alapján az ítéletidő elsősorban a Pest megyében pusztított, azonban jelentős károk keletkeztek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász- Nagykun, valamint Hajdú-Bihar megyében is. A kárbejelentések jelentős része viharkárra, beázásra, jégverésre, villámcsapásra és annak indukciós hatásaira, tető- és panelhézag beázásra valamint felhőszakadásra érkeztek. A leginkább érintett városok Budapest (310 db), Nagykőrös (252 db) valamint Debrecen (179 db). A bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetések összege a több száz millió forintot is várhatóan meghaladja. Az átlag kárkifizetés összege ca. 30.000 forint.

"Sajnos gyakori az év ennek a szakában a viharkár és az előrejelzések szerint, a következő napokban és hetekben még várható vihar, felhőszakadás. Munkatársainkat átcsoportosítottuk Csongrád megyéből, amelyet nem érintett jelentősen a vihar, Bács-Kiskun megyébe, mert itt történt a legtöbb hozzánk bejelentett kár. Kollégáink a hétvégén is dolgoztak, hogy mielőbb eljussanak minden helyszínre és fel tudják mérni a károkat." - mondta el Dr. Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője.

"Fontos továbbá, hogy mindenki nyugodtan végezze el a szükségjavításokat, hogy megelőzze a további károkat. Azt tanácsoljuk, készítsenek egy-két fotót a kárhelyszínen, majd haladéktalanul fóliázzák be a tetőt, tegyék el a cserepeket az udvaron és szivattyúzzák ki a vizet a pincéből, mert az a legfontosabb, hogy mielőbb megkezdődjön a helyreállítás. A kárfelmérést végző szakemberek napokon belül a helyszínre érkeznek, és ahol szükséges, kárelőleget is utalunk a károsultaknak." - osztotta meg a Dr. Hangyási István.

Az AEGON Magyarország szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári viharok, esőzések okozta károk egy része elkerülhető. A ház előtti árkok tisztán tartásával sok esetben elkerülhető például, hogy a víz felgyűljön, és a pincéket, garázsokat eláztassa. De érdemes lehet a tetőzetet, a cserepek állapotát is ellenőrizni a heves nyári viharok előtt, vagy akár egy nagy vihart követően. Hiszen sok esetben a most meglazult cserepek miatt a következő vihar során éri kár az épületet.

 

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk megelőzésére
- Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- Évente legalább egy alkalommal - a nyári viharok kezdete előtt -, és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.

- Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.

- Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.


De fontos a bekövetkezett károk esetén az azonnali kárenyhítés is. A beázásnál a hézag azonnal pótolható, ezzel nem kell megvárni a biztosító szakembereit. A szakszerű kárfelméréshez elegendő lehet a sérült cserepek megőrzése és esetleg a kár lefényképezése. Így ha a szemle előtt az ügyfél - a további károk megelőzése érdekében - elkezdi a helyreállítást, akkor is biztosíthatja a biztosító szakembereinek a kár mértékének pontos meghatározásához szükséges információkat.

Amennyiben műszaki berendezés, elektronikai eszköz károsodik egy villámcsapás következtében, a működésképtelen készüléket, illetve a sérült alkatrészeket meg kell őrizni, a villámcsapás okozta károk ugyanakkor meg is előzhetőek túlfeszültség-védelmi berendezésekkel.

"Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre nagyobb károkat okoznak a nyári viharok Magyarországon, ezért fontos, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzünk a megelőzésre" - hívta fel a figyelmet Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A rendszeres karbantartás a legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a milliós értékű későbbi károkat. A kis sérülések folyamatos javításával megelőzhető, vagy jelentősen csökkenthető a vihar, felhőszakadás által okozott kár.

 

Címkék: