Kutya szaladt a sertéseket szállító kamion elé: 20 milliót fizetett a casco

Pénzcentrum2010. december 29. 18:02

Rekord káresetek és top biztosítási kifizetések a Generalinál A Generali-Providencia Biztosító 2010-ben közel 90 milliárd forintnyi kártérítést fizet ki ügyfelei számára vagyon- és gépjárműkárokra, illetve élet- és balesetbiztosításokra. A legmagasabb összegű kifizetések idén az extrém időjárás pusztításával és tűzesetekkel voltak kapcsolatosak. Kiugróan magas összegeket fizetett a biztosító a személybiztosításokra és az időjárással kapcsolatos károkra, ezekből gyűjtöttünk össze néhány példát.

Az extrém időjárás rengeteg kárt okozott az ország egész területén az idei évben, és a Generali biztosító is jelentős kártérítéseket fizetett ki a nála biztosított ügyfeleknek. Ezek közül két eset emelkedett ki, melyben ingatlanok illetve azokhoz kapcsolódó eszközök sérültek meg. Az egyik regionális vízmű társaság 26 telephelyén a nyár folyamán az árvizek és a felhőszakadások mintegy 440 millió forintos kárt okoztak. A megye számos települését ivóvízzel ellátó ún. csúcsvíz erőműben az árvíz 2,5 méter magasan állt a gépeken, transzformátorokon. Egy áramellátó társaság is jelentős kárt szenvedett el a júniusi heves esőzések során, amikor egy 220kv-os távvezeték zárlatos lett, emiatt két nagyteljesítményű transzformátor megsérült. A károk meghaladták a 300 millió forintot.

Tűzesetekkel kapcsolatban 2010-ben két kiemelkedően magas kifizetése volt a biztosítónak. Egy budapesti társasház tetőtéri lakásában feltételezhetően a hűtőszekrényből kiindulva tűz keletkezett, amelynek következtében leégett a teljes tetőszerkezet. Szerencsére személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont mintegy 100 millió forint volt. A másik tűzeset egy bútorgyártással foglalkozó cégnél keletkezett. Az 1200 négyzetméteres raktárhelyiségben ismeretlen okból tűz ütött ki, ami miatt több mint 300 millió forint vagyoni és üzemszüneti kár keletkezett. A tűz során félkész termékek, szállításra előkészített késztermékek és faipari gépek, berendezések semmisültek meg.

A személybiztosítások között is akadtak kiugróan magas összegű kártérítések. Halálesetekre a legmagasabb kifizetés a társaságnál elérte a 9 millió forintot. Az áldozat egy munkahelyi baleset következtében veszítette életét; munkavégzés közben leesett egy tehergépkocsiról, és olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni.

A gépjárműkárok között is találhatunk furcsa eseteket, illetve kiugróan magas kifizetéseket. Egy autólopás során a tolvajok éjszaka törtek be a házba, megtalálták az ott alvók slusszkulcsait, és mind a három, garázsban tartott autót ellopták. A három autóból csak egy volt biztosítva a Generalinál, ennek a gépjárműnek a casco biztosítására 4 millió forintot fizetett ki a biztosító.

2010-ben a legmagasabb összeget egy családnak fizetett a társaság. A négyfős család gépjárművével karambolozott, és mivel vétlenek voltak a balesetben, a károkozó kötelező biztosításának terhére történ meg a kifizetés. Ebben az esetben a négy sérült összesen 90 millió forintot kapott a Generalitól.

Az egy személyre történő legmagasabb kifizetés szintén egy gépjármű-balesethez kapcsolódik, ahol súlyos koponyatörést, és maradandó agykárosodást szenvedett egy hölgy. Ebben az esetben a károsultnak összesen 66 millió forintot utalt a Generali, a károkozó gépjármű-tulajdonos kgfb biztosításának terhére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A casco biztosítások közül kiemelkedik az a 20 millió forintos kifizetés, mely során egy sertéseket szállító kamion borult az árokba, egy, a jármű elé kifutó kutya miatt.

Szerencsére arra is van példa, hogy jól végződik egy súlyos baleset. A károsultat, aki a balesetet megelőzően egyedül nevelte bérelt lakásában három gyermekét és munkaszalag melletti, nehéz fizikai munkával tartotta el őket, egy napon súlyos baleset érte: egy Generali által biztosított gépkocsi elütötte. Emiatt hosszú időre kórházba került, s mivel nem volt mögötte biztos családi háttér, a gyerekeket állami gondozásba vették. A kórházi kezelést követően hosszú rehabilitáció következett, melyet követően munkáját is elveszítette, mivel egészsége már nem volt a régi. Az albérletet nem tudta fenntartani, így ő hajléktalanszállóra került.

A Generali kárszakértői sokat beszélgettek a szálló szociális munkásaival is, s ennek során jutottak arra a megoldásra, hogy biztos alapokkal - önálló kertes családi házzal - a károsult édesanya és gyermekei tiszta lappal tudnák folytatni az életüket. A szociális munkások segítségével a biztosító és ügyfele keresett egy vidéki házat, amelyet a neki járó kártérítési összeg felhasználásával részben a saját, részben gyerekei nevére megvásárolt. A kárrendezés végén tehát ebben az esetben egy új, szerencsésebb irányba fordulhatott a károsul és a gyerekek élete.

Személybiztosítás, vagyon- és gépjármű biztosítás

Címkék: