40 százalék feletti hozamok a dobogós pénztáraknál

Világgazdaság2010. november 4. 10:02

Két számjegyű növekedést értek el a magánnyugdíjpénztárak növekedési portfóliói az elmúlt 22 hónapban. A legnagyobb nyertesek az OTP, az ING, a Quaestor és a Dimenzió voltak, melyek 40 százalék feletti hozammal dicsekedhetnek.  A 18 kassza közül 12 hozama haladta meg a 30 százalékot - írja a Világgazdaság.

Az összes magánnyugdíj-pénztári portfólió (növekedési, klasszikus, kiegyensúlyozott) árfolyama emelkedett 2009. január óta. A tagok négyötöde a növekedési alapban van, ahol a Dimenzió, az ING és az OTP is 10 százalék feletti hozamot ért el az utóbbi tíz hónapban. A legrosszabbul teljesítők az Erste és az Évgyűrűk portfóliói voltak 4,5-5 százalékos nyereséggel - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adataiból.

Az ügyfelek mintegy ötöde a kiegyensúlyozott alapba helyezi pénzét. A legkisebb hozamot (5%-t) az Évgyűrűk, a legnagyobbat (10,6%-t) pedig a Dimenzió érte el 2010 januárját követően. 

A klasszikus alapok mutatták a legalacsonyabb nyereséget az idén, de még ezek is az infláció mértéke körüli szinten alakultak. Az utolsó helyezett 4, az első pedig 8 százalékot jegyzett az évben. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magánnyugdíj-pénztárak 2008-ban átlagosan 20 százalékos mínuszt könyveltek el, azonban 2009 óta bőven visszahozták a veszteségeket. Az OTP, az ING, a Dimenzió és a Quaestor is 40 százalék feletti hozamot érte el a növekedési portfólió terén az elmúlt 22 hónapban.  A kiegyensúlyozott alapoknál is a fentebb említett kasszák állnak elől, és hat olyan pénztár van amelyik 30 százalékos hozam felett teljesített a közepes kockázatú alapok közül.


 

Címkék:
nyugdij, erste magánnyugdíjpénztár,