Élet, nem élet: tízmilliárdokon osztoztak tavaly a közvetítők

Világgazdaság2010. október 26. 09:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett adatok szerint bár az egy évvel korábbinál több független biztosításközvetítő működött 2009-ben hazánkban, mégis ötödével csökkent az általuk produkált jutalékbevétel - írja a Világgazdaság.

A felügyelet nyilvántartásai szerint a 2008-ban regisztrált 467-tel szemben tavaly már 517 független ügynökként működő vállalkozás tevékenykedett Magyarországon.


A közvetítők az elmúlt évben már nem egészen 43 milliárd forintnyi - tárgyévre járó - jutalékbevételen osztoztak, ami több mint 20%-kal elmarad az egy évvel korábbi szinttől. A visszaesés mégsem nevezhető drámainak, mert a 2008-as rekordév után az azt megelőző szintre korrigáltak a kifizetett jutalékok.

Az életbiztosításokért tavaly 18 milliárd forint jutalékhoz jutottak a közvetítők, ami alig több mint fele az egy évvel korábbi adatnak. A nem élet üzletág közel 25 milliárd forintos jutalékra tett szert az időszakban.


A tavaly kötött folyamatos díjas életbiztosítások száma már a 60 ezret sem érte l (2008-ban még 83 ezer ilyen szerződést kötöttek), de tízezerrel csökkent az egyszeri díjas szerződések száma is.

Címkék: