Melyik biztosító mennyivel emeli a fizetendő díjat? Itt a lista!

Pénzcentrum2010. április 29. 08:32

A biztosítók évről évre a szerződésekben jelzett módon jogosultak arra, hogy a lakásbiztosítási szerződésekben (is) lekövessék a pénzromlás, illetve a piaci árak mozgásának irányát és ehhez indexálják a biztosítások díját. Az értékkövetés alapja a legtöbb társaságnál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott építőipari és fogyasztói árindex, melytől ugyanakkor a biztosítók maximum ±5 százalékponttal eltérhetnek - írja a Napi Gazdaság.

Ennek az eltérésnek köszönhetően nincs két biztosító, amely egyforma mértékű díjemelést érvényesítene a szerződésekben a biztosítási évfordulókor.

Magyar lakásbiztosítási piac: az éves indexálás nem büntetés

Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztosítási összegek indexálásának célja pont az értékkövetés, azaz hogy a kár esetén fizetett kártérítés az évek múlása során is fedezze a helyreállítás költségeit. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az indexálás csak az árszínvonal-változásokhoz igazítja a biztosítási összegek mértékét, tehát ha az ingatlant korszerűsítik vagy bővítik, és ezzel értéke megváltozik, akkor az ügyfélnek kell kezdeményeznie a módosítást.


Természetesen az indexálás során nemcsak a biztosítási díj, hanem a biztosítási összegek is növekednek - hívta fel a figyelmet Maják Viktor, az Union Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az indexált díjat az ügyfélnek az indexlevél kézhezvételét követően nem muszáj elfogadnia, így ha a szerződés lejárta előtti 30. napig írásban értesíti biztosítóját, kérheti a biztosításának eredeti összegekre való visszaállítását. Ez ugyanakkor alulbiztosítottsághoz vezethet, hiszen így a biztosítási összeg alacsonyabb lesz annál az értéknél, amelyből az ügyfél a károsodott vagyontárgyat újra pótolni tudja.

A biztosítói tapasztalatok szerint ugyanakkor a lakásbiztosítások terén nincs nagy ágálás az indexálással szemben. Csurgó Ottó, a Groupama Garancia nem életbiztosítási vezérigazgató-helyettese szerint ügyfeleik 98%-a a biztosítási összegek inflációt követő fenntartásához szükséges indexálással egyetért. Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életbiztosítási üzletágvezetője szerint ugyanakkor a válság itt is megtette a hatását: az automatikus indexálást visszautasítók száma az elmúlt két évben érezhetően növekedett. Ezen ügyfelek többsége a meglévő biztosítási összegek szinten tartását kérik, ritkább esetekben azok további csökkentését.

Címkék: