Jól is jöhet a magyar turistáknak a drága euró!

Pénzcentrum2009. február 5. 05:55

Még nincsenek pontos számadatok arról, hogy a meggyengült forint és az amúgy is megrendült gazdaság milyen hatással van a magyarok lehetőségeire, már ami a külföldi turizmust illeti. Az viszont biztos, hogy biztosítás nélkül nem lesz érdemes nekiindulni.

Nincs igazán megbízható statisztika az utasbiztosításokról, inkább csak becslések, szakemberek szerint azonban a külföldre indulóknak mindössze 30-50 százaléka vesz igénybe valamilyen biztosítást. Pedig egy külföldön elszenvedett baleset súlyos százezrekkel is megkönnyítheti az ember pénztárcáját.

Talán kevesen vannak vele tisztában, de uniós állampolgárként a jogunk van rá, hogy az EU-ban a kötelező egészségbiztosításunk terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. Ehhez azonban ki kell váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU-Kártya). Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (korábban E-111) feljogosít ugyan a sürgősségi betegellátásra, de szolgáltatásai jóval szűkebb körűek, mint az utasbiztosítások. Egyrészt a kártyát csak azok az intézmények fogadják el, amelyeknek szerződésük van a helyi társadalombiztosítással, vagyis zömmel az állami kórházak. Másrészt az ellátásokat az adott ország szabályai szerint kapják meg a turisták, vagyis ugyanolyan módon, mint a helybeliek. Vagyis ha az adott tagállam biztosítottainak az ellátásért önrészt kell fizetniük, akkor ezt a terhet a magyar jogosultak is kötelesek saját maguk viselni.

A sportbalesetek még egy nagyságrenddel többe kerülhetnek, hiszen a mentés költségeit minden országban a károsult köteles állni, egy helikopteres mentés pedig nagyjából egymillió forintba kerül. Aki ezen felül másokban is kárt okoz, további súlyos százezreket fizethet - természetesen helyi valutában. Ami azt jelenti, hogy az uniós tagországokban 20, Svájcban bő 30 százalékkal kell többet fizetni a kórházakban és rendelőintézetekben forintra átszámolva, mint egy évvel korábban.


Karsai Márta, az OTP nemzetközi biztosítási főosztályvezető szerint pozitív hatása is lehet az utasbiztosításokra a forint mélyrepülésének, hiszen így talán jobban tudatosul az utazókban, hogy érdemes biztosítást kötni. A díjak egyelőre nem emelték a biztosítók, legalábbis nem olyan mértékben, mint amilyet a külföldi költségek indokolnának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem nyújtanak teljes fedezetet a bankkártyákba épített alapszintű biztosítások sem, tekintettel arra, hogy a károkra kifizetett összegek forintban növekednek. Amennyiben ezt az érdekeltek is felismerik, a tudatos utazók többé nem utaznak el utasbiztosítás nélkül.

Címkék: