Ezek a magyarok kedvenc autói 2021-ben: belehúztak a Vitara trónkövetelői

Pénzcentrum2021. november 3. 11:03

Nem túl jók az előjelek, hónapok óta masszívan elmarad a korábbi évektől a forgalomba helyezések száma. Erre magyarázat lehet az autógyárakban tapasztalható alkatrészhiány, ami miatt késnek a megrendelt autók átadásai is. Ha nem történik valami egetrengető, akkor 2021-ben is a Suzuki Vitara lesz a magyarok kedvenc autója - derült ki a Datahouse adataiból.

Vészjósló előjelek mutatkoznak a magyar autópiacon: a Datahouse adatai szerint októberben 23,6 százalékkal kevesebb személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. Összesen 9131 autó kapott magyar rendszámot a múlt hónapban, egy éve ilyenkor 11 950, 2019-ben pedig 12 449.

Összességében, a január-októberi időszakot tekintve még a volumen 1,6 százalékkal nagyobb, mint a 2020-as volt, viszont majdnem 19 százalékkal elmarad 2019 hasonló időszakától. Az is beszédes, hogy június óta rendre ez a legrosszabb év a vizsgált időszakból.

Loading...

Ebben főképpen az játszhat közre, hogy egyre nagyobbak a csúszások az autógyárakban az alkatrészhiány miatt, így pedig a megrendelések átadása is késik. Kovács Pál, a Hyundai Holding Hungary Kft. ügyvezetője például arról beszélt korábbi interjúnkban, hogy a 3-4 hónap helyett mostmár 5-6 hónapot kell várni egy i30-asra, és van olyan Tucson-változat, amit akár 8 hónapba is telhet legyártani.

Ráadásul a mostani helyzetet nagyon sokan leegyszerűsítik a chipek, félvezetők hiányára: ha csak ezek esetében lenne zavar az ellátási láncban, az is nagy gond lenne, de sok más alkatrész beszerzése is nehézkes. Ilyenek például a különféle műanyagok, de volt olyan időszak, amikor az ülésekbe való szivacs beszállításával akadt probléma

- fogalmazott az ügyvezető.

Autót vennél? Találd meg a legjobb hitelajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ezek a magyarok kedvenc autói

Ami a márkák toplistáját illeti, a nagy meglepetés ezúttal is elmarad: továbbra is hatalmas előnnyel vezet a Suzuki, amely 2021-ben már 15 376 személyautót helyezett forgalomba itthon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második helyen a Toyota áll (10 210 db), a Ford pedig a harmadik 8797 darabbal, a befutónál még esélyes lehet a dobogóra a KIA (7846 forgalomba helyezés), illetve a 4. és 5. helyen a Skoda és a Dacia is nagy harcot vív (6650, illetve 6468 darab).

Loading...

A modellek toplistáján sem fog meglepődni az, aki követi a jelentéseket: valami egetrengetőnek kellene történnie, hogy 2021-ben ne a Suzuki Vitara legyen a magyarok kedvenc autója - immár sokadik éve zsinórban. Eddig 7461 darab állt forgalomba, a második helyezett SX4 S-Cross még csak szorongatni sem tudja (5274 db).

A bronzéremért kemény csata folyik, amelyben jelenleg a Dacia Duster áll jobban (4157), de nem sokkal marad le mögötte a kis Fiat 500-as sem (4004 db). Az ötödik helyre a KIA Ceed (331 db) mellett a Skoda Octavia is esélyes (3095 db), úgyhogy szoros lesz az év végi befutó.

Loading...

A toplistára egy másik Suzuki is odafért, a Swiftből ugyanis 2130 darab kapott rendszámot eddig, ami a 10. helyre volt elég. A nagycsaládos kedvezményben érintett modellek közül a Ford Tourneo 2699 forgalomba helyezéssel a nyolcadik helyen áll, a másik nagy sztár, a Dacia Lodgy pedig 1280 darabbal a 17.

Címkék:
autó, új autó, suzuki, ford, autóvásárlás, skoda, dacia, datahouse, forgalomba helyezés, kia,