22 °C Budapest
Vegetable oil pouring from bottle with nature background

Aranyáron lesz az étolaj literje október 1-től: 1400 forintot is kérhetnek egy flakonért

2022. augusztus 30. 12:15

A február 1-től bevezetett élelmiszerárstop október 1-jén ér véget. Az árszabályozás a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát árait is korlátozta. Raskó György agrárközgazdász szerint az élelmiszerárstop fokozatosan szűnhet meg, de így is hatalmas terhet fog jelenteni az áremelkedés - írja az rtl.hu.

Lényegében mindennek az ára emelkedni fog. Jelen pillanatban olyan élelmiszerek vannak az ársapka alatt, amelyek ára a szomszédos országokban 40-50 százalékkal magasabb – mondta Raskó György agrárközgazdász. Valószínűleg az étolaj drágul majd a legjobban, akár 70-80 százalékkal, de egyéb termékeknél is 20-30 százalékos drágulás jöhet.

A filézett csirkemell biztosan drasztikusan emelkedik majd, a liszt viszont már most is olyan drága, hogy annak ára nem nagyon fog emelkedni a szakember szerint. De a sertéscombért is 30-40 százalékkal kell majd többet fizetnünk.

A helyzet egyelőre csak rosszabb lesz, mert a különböző gabonafélék ára emelkedik a nemzetközi tőzsdéken. A sertéshús drágulása eddig visszafogott volt, de most meglódult, behozza a lemaradását. A német mintát követi ebben Magyarország

– mondja Raskó György. A lakosság láthatóan készül a magasabb rezsidíjakra, ez abból is látszik, hogy kevesebbet vásárolnak, és ez csak fokozódni fog az ársapka megszűnésével. Nálunk csaknem 30 százalékos az átlagos élelmiszer-áremelkedés, míg a környező országokban, például Horvátországban vagy Szlovákiában csak 14-15 százalékos. Így most ugyanaz az élelmiszer ugyanannyiba kerül itthon is és külföldön is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem