16 °C Budapest
Senior Woman Shopping in Grocery Store

Így költekeztek a magyarok, mielőtt robbant az infláció: az árstop végével roham indulhat

2022. április 6. 13:01

A vártnál jóval több pénzt költöttek el a vásárlók a kiskereskedelmi üzletekben. Hasra esni azonban nem kell: igaz, közel 200 milliárddal költöttünk többet februárban, viszont 1 200 milliárddal többet is kapott a lakosság. Ráadásul azt is látni kell: a 9,8%-os volumen növekedés tényleg nagy, azonban az elköltött plusz 200 milliárd forintnak a fele a drágulásra ment el.

Néhány fordulat kirajzolódott és megerősödött februárban a nagy pénzeső közepette a boltos költekezésben - írja közleményében a blokkk.com. 2019-ben is majdnem ekkorát ugrott a boltos vásárlások mennyisége, ugyanakkor a 2020-as járvány miatti spájzoláskor a mostani 9,8%-nál nagyobbat, 11%-ot.

Az egyszeri juttatások 1 200 milliárdjából így vagy ezer milliárd megmaradt, ami persze elmehetett más irányban is, például hiteltörlesztésre, vagy éppen a párnaciha alá. Még jól is jöhet az, ha a háború miatt nagyobb lesz a baj, amit a kormányfő legutóbbi péntek reggeli rádiónyilatkozatában már előrevetített - írja a közlemény. Amikor akár 20%-ra is felszökhet az élelmiszerek drágulása az élelmiszeripar eddigi áremelései nyomán (erre már rámutattunk), akkor bizony - ne szépítsük - bármikor váratlanul beeshet némi spájzolás is, főleg, ha előre bejelentik az árstop végét - írta a blokkk.

Ha pedig számot vetünk, bizony a pénztárakban hagyott 200 milliárd forint felét a drágulás vitte el. A boltos drágulás a hivatalos, valamivel 8% feletti teljes inflációnál nagyobb volt, 11%. Lényeges változás a web megtorpanása, na persze csak a korábbi évekhez képest, most éppen 10% alá csúszott a növekedésének üteme és forgalma kisebb volt értékben a januárinál. És az előbbivel szemben úgy tűnik, hogy a vásárlók visszabandukoltak a hagyományos boltokba, ott közel 15%-os volt a növekedés.

Igaz, februárban emelkedtek a havi bruttó keresetek (januárban 14%-kal), a minimálbér 20%-kal, a gyermekesek szja-visszatérítést kaptak, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjat, a 25 év alattiak szja-mentesek lettek és szép-kártyával is lehetett élelmiszerboltban vásárolni. Az egyszeri juttatások bő ezer milliárdot jelentettek. Viszont volt drágulás is, árstoppal körítve egyes élelmiszereknél és a kutaknál. Február vége előtt kirobbant a háború, de ennek a hónap utolsó napjaiban még kevés hatása volt a boltos vásárlásokban. Ezek azért végül összességében óvatosságra és bőszebb válogatásra késztették a kedves vásárlót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem