Street shop in a market of wood toys

Óriási a vérengzés a magyar játékiparban: az alkalmazottak negyede máig nem tért vissza

2021. május 27. 12:32

A játék kiskereskedelem jelentős részét megviselte a koronavírus járvány, az idei gyereknap is más lesz már, mint korábban. 2020 első felében a játékkiskereskedők alkalmazottjaik közel 40 százalékát voltak kénytelenek leépíteni, és a javuló helyzet ellenére is a koronavírus előtti szint még nagyon messze van.

A koronavírus járvány különböző hullámai a hazai kiskereskedők életét jelentősen megrázták. A legtöbb kiskereskedőt sokkhatásként érték a 2020 tavaszi események. Még az élelmiszer jellegű kiskereskedelem is elvesztette korábbi években tapasztalt lendületét, a nem élelmiszer jellegű kiskereskedők döntő többségének bevétele viszont messze elmarad a koronavírus előtti időktől. A kiskereskedelmi vállalatok alkalmazotti létszáma összességében azonban nem csökkent sokat, a vállalatok jelentős része próbálta kihúzni a nehéz időszakot. Egyes alszektorokban azonban igen drasztikus változások zajlottak le, sok esetben a vállalatok kénytelenek voltak komolyabb leépítésekbe kezdeni.

Egyik ilyen a játék kiskereskedők piaca - írja elemzésében az Opten. Mint kiderült, 2020 első felében közel 40 százalékot csökkent a játékkereskedők alkalmazotti létszáma, de a mai napig 24 százalékos mínuszban van a dolgozók száma a 2020 eleji értékhez képest. A távolságtartás és a korlátozások sokszorosan sújtották a játékkereskedőket. Nemcsak, hogy sok rendezvény, családi ünnep maradt el, de maga a vásárlás módja is problémássá vált. A koronavírus előtt a boltlátogatásokat sokszor a szülők, nagyszülők együtt bonyolították a gyermekkel, amely a biztonsági intézkedések miatt jelentősen visszaszorult.

A játék kiskereskedők alkalmazotti adatain jól kivehetők a koronavírus és a központi szabályozás hatásai. 2020 tavaszán mélybe zuhant a dolgozók száma, a második hullám alatt is kivehető a visszaesés, a harmadik hullám során pedig a boltbezárások nehezítették a vállalkozók életét. A boltbezárások alatt ugyan a játék kiskereskedők is igényelhettek bértámogatást, de ekkor a kereskedők már jóval kisebb dolgozói táborral rendelkeztek, mint 2020 elején. Gyereknap közeledtével vélhetően sok szülő újra a játékboltok felkeresésén gondolkodik, de az online kereskedelem előretörése jelentősen megváltoztatta ezt a piacot is.

Érdekes módon a játék kiskereskedőkkel ellentétben a koronavírus ideje alatt folyamatosan nőtt a játékgyártásban tevékenykedő vállalkozások alkalmazotti létszáma. Jelenleg mintegy 4000 munkavállaló dolgozik hazai játékgyártó cégeknél, ami azért is érdekes, mivel a Magyarországon forgalomba hozott játékok több mint 90 százaléka a Távol-Keletről származik. Jelenleg az országban 7 olyan játékgyártó vállalkozás is működik, amelynek éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd Ft-ot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A játékok egy merőben más típusa a játékszoftverek területe. A számítógépes játékok kiadói is jelen vannak Magyarországon, sőt az elmúlt években dinamikusan nőtt a szektor szereplőinek száma. Az informatikai vállalkozások jelentős része az átlagnál jobban tudott alkalmazkodni a koronavírust követő korlátozó intézkedésekhez és a gazdasági visszaeséshez. Egyes tevékenységekre még nagyobb is lett a kereslet, mint korábban, és a számítógépes játékok előtt töltött idő sem szorult vissza a karanténidőszak alatt.

Éppen ezek miatt érdekes, hogy a korábbi évek fejlődése és a viszonylag kedvező piaci körülmények ellenére a hazai játék kiadóknál folyamatosan csökkent az alkalmazotti létszám a koronavírus alatt. Ez a terület még idehaza is a kisebb ágazatok közé sorolható, mindössze 88 vállalkozás működik a szektorban, így ebből a csökkenésből azért még messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, mert egyedi lokális hatások is könnyen elhúzhatják még az adatsort - zárja elemzését az Opten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm