Karácsonyi konzolháború: az Xbox vagy a PlayStation lesz a befutó?

2020. december 16. 05:47

Hatalmas karácsonyi rohamra számítanak a magyarországi tech-áruházak: játékkonzolból például az éves eladások nagyjából 60 százaléka realizálódik ebben az időszakban. Rengetegen vásárolnak áruhitelre, és az is kiderült, hogy mi a teendő, ha karácsony után visszavinnénk a megvásárolt termékeket.

A karácsonyi konzolháborút egyelőre az Xbox nyeri, legalábbis az Extreme Digital a Pénzcentrum megkeresésére azt írta, náluk kelendőbbek a prémium elektronikai termékek, így az új generációs játékgépek (Playstation 5, Xbox One Series S/X) is.

Idehaza egyelőre az Xbox vezet, mivel ebből érkezett nagyobb készlet a magyarországi premierre. Ugyanakkor a drágábbik, Xbox One Series X típus is hamar elfogyott, ám az olcsóbb Series S modellből még vannak készleteink - kedvezőbb ára miatt egyébként is ez a kedvezőbb modell. Nem új, de még mindig keresett modell a Nintendo Switch is, erre a típusra ugyanis rengeteg gyerekbiztos, erőszakmentes játék érhető el.

Egy személyi kölcsönnel egyszerűen megoldhatod az ajándékokat: nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az eMAG célközönsége sokkal általánosabb, jóval több a “hétköznapi" ügyfél, így nem csak a legújabb, november közepén megjelent konzolokat, hanem a továbbra is kapható előző generáció (Playstation 4, Xbox One) modelleit is keresik a vásárlók, amelyek nagyjából ugyanannyira keresettek, ami nem meglepő, hiszen még évkig jelennek meg ezekre a típusokra is játékok.

Mint írták, a Nintendo Switch kissé kevésbé népszerű, de azért jelentős mennyiség fogy ebből is. Az új generációs gépek közül egyelőre az Xbox One Series S típusból vannak készletek, ez az olcsóbbik modell, amelyet többen keresnek. Mint kiderült az alapgépeken kívül a különféle kontrollerek, headsetek is népszerűek, ahogyan a különféle előfizetéseket is gyakorta teszik bele a kosárba.

Mindkét tech-áruház azt közölte, hogy az éves konzoleladások nagyjából 60 százaléka realizálódik a karácsony előtti időszakban. Ugyanakkor nem sok vásárló vesz hitelre konzolt: az Extreme Digitalnál a vevők kb. 1 százaléka vesz igénybe valamilyen áruhitelt, az eMag esetében ez az arány 4 százalék kötül van a konzolok esetében - ami kiemelkedő az összes termékkategóriára vonatkozó 1,5 százalékos átlagához képest.

A PS5 bejelentése után szinte azonnal óriási érdeklődés mutatkozott a konzol iránt, és a nagyon korlátozott magyarországi darabszámok miatt a kezdeti mennyiség pár nap alatt el is fogyott előrendelésben

- közölte a Media Markt a Pénzcentrum megkeresésére. Hozzátették, Hasonló várakozás övezte az XBOX Series X új generációs konzol megjelenését is itthon, a november 10-ei debütálásakor egyetlen nap alatt elfogytak a készletek a MediaMarkt webáruházából, a budapesti és a vidéki áruházaiból. A műszaki áruházlánc minden előrendelést kiszolgált, de az azon felül érkezett készleteket is hamar elkapkodták a vásárlók.

Mindkét termék esetében korlátozott darabszámot kaptak a kereskedők, így a MediaMarkt is. Az áruházlánc csak azokat a rendeléseket vette fel, melyeket a rendelkezésre álló készlet alapján ki is tudott szolgálni. Azt is elárulta a cég, hogy az éves konzoleladások közel fele a november-december időszakban realizálódik nálunk. A vásárlók nagyjából 10 %-a vásárol ilyenkor áruhitelre a 0%-os THM lehetőségét választva.

A kiegészítők is népszerűek a Media Marktnál: legtöbben a kontrollereket keresik és vásárolják. A PlayStation 5 legkeresettebb, kifejezetten a PS5-höz készült kiegészítői a DualSense vezeték nélküli vezérlő, a Pulse 3D vezeték nélküli headset, a DualSense töltőállomás, vagy a médiatávvezérlő, illetve a HD-kamera.

Játékot, előfizetést is hoz a Jézuska

Arra is rákérdeztünk, hogy melyik játékok lesznek idén a karácsonyi húzónevek. Az Extreme Digital szerint ez platformonként eltérő, Playstationre a FIFA, az  Uncharted 4, a Last of Us Remastered van a topban, Xboxon a FIFA, az Assassin’s Creed Valhalla és a Watch Dogs Legion vezet. A Nintendo Switch-en Pikmin 3, Need for Speed: Hot Pursuit Remastered és a Super Mario Odysses a legkelendőbb játék

Az idei év "húzónevei" a Sony esetében Last of US II júniusi-, az Xbox-nál a FIFA 21 októberi megjelenései voltak - sorolta a Media Markt. December 10-én jelent meg továbbá a Cyberpunk 2077, ami az év legjobban várt játéka minden platformon: erre a leghosszabb ideig várakozó előrendelő összesen 546 napot várt - 2019.06.13 óta, hogy többszörös megjelenés-elhalasztás után 12.10.-én végre kézbe vehesse ezt a játékot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki kimaradt, lemaradt?

Az eMag és az Extreme Digital arra hívták fel a figyelmet, hogy aki konzolt venne karácsonyra a gyereknek, az gondoljon arra például, hogy bizonyos modellek nem tartalmaznak optikai meghajtót, csak letölthető játékokat futtatnak: ilyen az Xbox One S, Xbox One Series S, Playstation 5 Digital Edition. Ezekhez hiába veszünk lemezen játékot, azt nem lehet felhasználni!

A Microsoft konzolgépei esetében a megnevezés lehet megtévesztő: az Xbox One S és Xbox One X modellek a korábbi generációsak, az Xbox One Series S és Xbox One Series X pedig az új modellek

- húzták alá.

A Media Markt pedig azt emelte ki, hogy az új generációs előrendelésekre előjegyzést kellett tenni, az új termékeket novemberben vették át a vásárlók. Aki nem lépett időben, lemaradt az első készletekről, érdemes tehát résen lenni, ha valaki az újabb termékekből szeretne a fa alá tenni karácsonyra. Emellett, ha konzolt választunk, fontos szempont, hogy a termék mellé garancia is kapható legyen, ehhez érdemes ellenőrizni a kereskedő megbízhatóságát. Szintén fontos tisztázni az esetleges visszavét feltételeit.

Így cserélheted vissza, ha nem tetszik az ajándék

Az idei karácson több szempontból is más lesz, mint az eddigiek: a járvány miatt érdemes kerülni a tumultust. De mi lesz a szokásos, karácsony utáni "visszaküldési roham" idején?

Kapcsolódó kérdésünkre a Praktiker azt válaszolta, hogy a vásárlói elégedettség érdekében a kereskedelem írott és íratlan szabályait is betartja. Ahogyan eddig, a továbbiakban is lehetőség van rá, hogy a vevő elálljon a vásárlástól.

Ebben az esetben a jogszabályoknak megfelelően segédkezünk az elszállítással kapcsolatban, ugyanakkor az áruházainkba is vissza tudják hozni a termékeket, amennyiben el szeretnének állni a vásárlástól.

Az eMag azt írta, nem lesznek különleges intézkedések a koronavírus miatt: az áruház a saját maga által forgalmazott termékekre a magyar kormányrendeletben előírt 14 napos elállási jognál is kedvezőbb, 30 napos visszaküldési lehetőséget biztosít az olyan termékkategóriákra, amelyeknél ez lehetséges. Ha a vásárló 14 napon túl jelzi a visszaküldési igényt, a szállítási költséget nem, de a termék árát visszatéríti az eMAG.

Az Extreme Digital szerint sincs szükség külön intézkedésekre, hiszen az internetes vásárlásokra érvényes 14 naptári napon belül érvényesíthető elállási jog tökéletesen lefedi a helyzetet, az ügyfél nem csak személyesen, hanem futárral is intézheti a visszaküldést, és nem szükséges indokolnia annak okát. Utóbbi esetben a visszaküldés költsége őt terheli.

Ahogyan az eddigi években is, idén is biztosítjuk a vásárlóknak azt, hogy a nálunk vásárolt, ajándékba kapott, bontatlan csomagolású termékeket a vásárlást igazoló fizetési bizonylat ellenében 2021. január 31-ig visszacseréljük. Ezek ára igény szerint levásárolható, vagy ajándékkártyára tölthető

 - közölte a Media Markt. Az online vásárolt termékeinkre változatlanul lehetőség van 60 napos visszavétre, szintén bontatlan csomagolás és sérülésmentes állapot esetében - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm