Keveset keresünk és sokat adózunk

Pénzcentrum
2006. március 30. 13:45

Belgiumban, Németországban és Magyarországon vonták el a legtöbb jövedelmet az egyedülálló, átlagjövedelmet kereső munkavállalóktól, illetve az őket alkalmazó munkaadóktól. Az egy keresetből élő, kétgyermekes párok jövedelmének sarca jóval alacsonyabb, de az átlagot még így is bőven meghaladja.

Belgiumban, Németországban és Magyarországon vonták el a legtöbb jövedelmet az egyedülálló, átlagjövedelmet kereső munkavállalóktól, illetve az őket alkalmazó munkaadóktól. Az egy keresetből élő, kétgyermekes párok jövedelmének sarca jóval alacsonyabb, de az átlagot még így is bőven meghaladja - írja mai számában a Világgazdaság.
A legkisebb elvonást Dél-Koreában, Mexikóban és Új-Zélandon jegyezték fel – áll az OECD felmérésében. Éves összevetésben 17 ország esetében az adóteher emelkedéséről, 12-ben csökkenésről, egy esetben pedig stagnálásról számolt be a statisztika. Az európai uniós tagállamok továbbra is jellemzően a lista elején találhatóak, azaz nemzetközi összehasonlításban magas az uniós bérek adóterhelése.
Magyarországon a munkaerő-alkalmazás összköltségének 50,5 százalékát vonja el az állam, aminél csak Belgium 55,4 százalékos, illetve Németország 51,8 százalékos aránya nagyobb. Az OECD átlaga 37,3 százalék, az uniós OECD-tagok esetében pedig 42,5 százalék ez az érték. Az alkalmazás összköltsége és a nettó bér közötti rés – azaz a bruttó bérből és a munkáltató által fizetett tb-járulékból álló összköltség, illetve az szja és a munkavállalói tb-járulék átutalása után megmaradó jövedelem közötti különbség – több mint 0,6 százalékponttal csökkent az utóbbi öt évben átlagosan a fejlett országokban, az uniós tagállamokban pedig ennek duplája volt a mérséklődés. A 2004-es értékhez képest a legnagyobb csökkenést Szlovákiában jegyezték fel.

Az OECD szakértői nagy jelentőséget tulajdonítanak a bérek adóterhelésének, a foglalkoztatás növekedését várják ugyanis a munkaerőköltség és a nettó bér közötti különbség mérséklésétől. A munkanélküliség által leginkább érintett alacsony keresetűek esetében 0,7 százalékkal csökkent 2000 és 2005 között az adóterhelés, Magyarország több mint 5 százalékos mérséklődése az egyik legjelentősebb a megfigyelt országok között.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem