Olyan drága a faanyag, hogy már a raklapokat is hamisítják: ennyit kaszálnak rajta

Olyan drága a faanyag, hogy már a raklapokat is hamisítják: ennyit kaszálnak rajta

2021. december 21. 10:14

Fél év leforgása alatt megduplázódott az EURO raklapok ára. Ennek hatására mostanra nagy biznisz lett a raklaphamisítás is.A drágulás oka mögött a koronavírus hatása áll - derült ki az RTL riportjából.

Alig fél év alatt megduplázódott a fából készült EURO raklapok ára, valamint a csomagoláshoz használt kartonpapír, de jelentősen nőtt az ára a műanyag-fóliáknak is – árulta el az rtl.hu-nak Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. „Bármilyen terméket veszünk is le a polcról, annak árában kilónként 12 forintot is jelenthet a papírból készült gyűjtőkarton, illetve 10-15 forintot a fólia ára” – mondta a szakértő.

Szintén khat a magyar árakra, hogy a koronavírus után felpörgő amerikai építőipar szükségleteit a kanadainál jóval olcsóbb európai fenyőből fedezte. Ezek nagy része az orosz tajgáról származik, ahonnan magyar cégek is igyekeznek fenyőt importálni, ám a megnövekedett kereslet meglátszik az árakon is. Baracsi István cége 36 éve gyárt raklapokat Magyarországon, elmondása szerint a legnagyobb felhasználónak számító Németországban év elején nyolc euró volt a raklap ára, nyárra viszont már 23-25 euróra ugrott.

Hatalmas biznisz lett a raklaphamisítás is: vannak olyan szállítmányozók, akik az új, vagy nem túl régi raklapok helyett hamisított palettákat adnak vissza, az újakat pedig eladják. Több tízezres tételről van szó, így komoly kárt okoznak ezzel a cégeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem