Korrupcióról tudsz? - Itt a csomag, ami segíthet!

2009. október 25. 13:52

"Nem varázsszer, de érdemi előrelépést hoz" a korrupció elleni küldelemben az a csomag, amelyet a kormány még a szerdai ülésén fogadott el, de részleteiben csak vasárnap ismertetett a kormányfő. Bajnai Gordon jelzése szerint a csomag idei parlamenti elfogadása esetén jövő január elsején léphetne életbe. A tervezett intézkedések fő irányvonala az, hogy a mostani Közbeszerzési Hivatal jogköreit kiszélesítenék és segítenék, sőt, akár jutalmaznák is a visszaéléseket bejelentő alkalmazottakat.

Bajnai a korrupcióellenes csomag bemutatása kapcsán emlékeztetett arra, hogy létezik olyan jelentés, amely szerint a hazai közbeszerzések döntő többségében jelen van a korrupció, és ez érdemben drágítja az ország működését - tudósított az eseményről az MTI. Elmondása szerint a javaslat célja, hogy sokan legyenek érdekeltek a korrupciós ügyek felszámolásában, az érintetteket pedig sokkal jobban elrettentsék ettől.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a tervezet része az amerikai minta alapján elkészített bejelentővédelmi csomag, amelynek segítségével kiemelt védelmet és anyagi ösztönzést kapnak azok a munkavállalók, akik jelzik az állam megkárosítását. A munkavállalónak az állam jogi segítséget ad, és kompenzálhatja a kieső munkabért, ha ezért elveszíti az állását. Ha pedig valaki feltár egy államot érintő korrupciós ügyet, akkor a kiszabott bírság tíz százalékáig jutalmat kap.

Bajnai Gordon az MTI tudósítása szerint kitért arra: a Közbeszerzések Tanácsa átalakításával létrehozzák a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt, amely a tervek szerint a jövőben a jogtalan előnyt megszerző szervezeteket tudja majd büntetni, akár a megszerzett előny kétszeresére.

A kormányfő hangsúlyozta, a hivatal nem veszi át mások munkáját, nem lesz nyomozati jogköre, de ha bűncselekményre utaló információ kerül a birtokába, azt továbbítja. Megjegyezte: a hivatal a korrupció kezdeményezőjét is vizsgálni tudja majd. Nem azt kell bizonyítania, hogy valóban megtörtént-e a pénz átadása, hanem magát a jogtalan előnyt, amelyet az állam működése tett lehetővé. Kérdésre arról is beszélt, hogy a hivatal vezetőjét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös javaslata alapján hat évre az Országgyűlés választaná meg.

Úgy fogalmazott: bár korrupciós jelenségeket nem tártak fel, de joggal háborította fel az embereket például a BKV közpénzkezelési gyakorlata, vagy egyes önkormányzatok sajtóból ismert - Orosháza, Esztergom, Nagykanizsa, Budapest - ügyei. Kiemelte: a hivatal ezekben az ügyekben is el tud majd járni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bajnai Gordon közölte, a csomag része az is, hogy - a közbeszerzési törvény módosításának eredményeként - a közbeszerzést kiíró szervezet átláthatósági megállapodást tehet majd kötelezővé, amely minden pályázóra vonatkozik, és biztosítja például az adatok, dokumentumok nyilvánosságát. Hozzátette: a kormány ezt a nagy összegű közbeszerzéseknél kötelezővé tenné.

A kormányfő jelzése szerint a törvénycsomagról még az idén szavazhat a parlament. A csomagnak ugyan nincs kétharmados része, de a kormányfő reményét fejezte ki, hogy 51 százalékot meghaladó támogatást kaphat az Országgyűlésben, hiszen ez az egész ország érdeke. Elmondása szerint a javaslatcsomagról az elmúlt hetekben egyezettek társadalmi szervezetekkel - többek közt a Transparency International-lel, a TASZ-szal, és az AmChem-mel - és voltak olyan elemek, amelyeket javaslatukra épített be a kormány.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm