12 °C Budapest

Start Tőkegarancia Zrt.: 30 % feletti növekedés

2009. július 29. 12:32

A Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállománya 2009. első félévében 30 %-kal, 2 662 millió forintra nőtt. A szerződések döntő többsége (91%) továbbra is pályázati kezességvállalásra, fennmaradó része (9%) pedig befektetési tőkegaranciára vonatkozott.

A Start Zrt. 2009. első félévében 969 millió forint értékben kötött új szerződéseket, s 322 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen. 2007. január 1-je óta a Start Zrt. összesen 99 szerződést kötött, 3,2 milliárd forint értékben. Az élő szerződések átlagos értéke 29,9 millió forint, mely kis emelkedést mutat a tavaly év végi 28,8 millió forinthoz viszonyítva.

A Start Zrt. ebben az évben a pályázati kezességvállaláshoz kapcsolódó igények növekedését tapasztalta, az ügyfelek pénzügyi kockázatának növekedése mellett, ennek következtében pedig emelkedett az elutasított igénylések aránya is. A megnövekedett elutasítási arány egyértelműen a gazdasági válság számlájára írható, hiszen a kis- és közepes vállalkozások jövedelmezőségi és likviditási helyzete több iparágban drasztikusan és gyorsan romlott.

A Start Zrt. pályázati kezességvállalásának legnagyobb kockázata, hogy ügyfele, akinek a megbízásából kezességet vállal a vissza nem térítendő támogatás meghatározott részének visszafizetésére, a kezességvállalás futamideje alatt felszámolás alá kerül. Mivel a Start nem igényel fedezetet kezességvállalásáért, a rossz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozások igényléseit a magas kockázatok miatt kénytelen elutasítani.

Az első félév során beérkezett pályázati kezességvállalás igénylések túlnyomó része aktuális pályázatokhoz kapcsolódott. A korábban elnyert támogatásokhoz kapcsolódóan lekötött biztosítékok felszabadítása a Start Zrt. kezességvállalásának igénybe vételével az elmúlt évekhez képest némileg visszaszorult, holott a válság hatására romló likviditási helyzetben a felszabaduló biztosítékok terhére további források lennének bevonhatók a vállalkozások működésébe.

Az ügyfelek területi megoszlását illetően továbbra is a Közép-Magyarországi Régió vezet, a Start 2009. évi új ügyfeleinek közel felének Budapesten vagy Pest megyében van a székhelye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Start Zrt. 2009. évi 27 új ügyfele közül 6 mikrovállalkozás, 15 kisvállalkozás és 6 középvállalkozás.

Előrejelzés 2009. II. félévére


Zoltán Csaba vezérigazgató

"A félévi, közel 2,7 milliárd forintos szerződésállományt 2009. végére 3 milliárd forint fölé tervezzük emelni. Az idei év második félévében előreláthatóan 270 millió forint értékű szerződés fut ki, bízunk benne, hogy a II. félévben csökken a KKV-kra nehezedő likviditási teher, és többen kezdenek bele az első félévről elhalasztott fejlesztések megvalósításába is." összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem