15 °C Budapest

Így szórták a pénzt a fesztiválozók: milliók maradtak a kártyákon

Pénzcentrum
2014. július 20. 07:03

Látogatórekorddal zárult az alig egy hete véget ért Balaton Sound: a fesztivál 145 ezer szórakozni vágyót vonzott a zamárdi szabadstrand területére. A rendezvény idén is teljesen készpénzmentes volt, kizárólag előre feltöltött Festipay kártyával és PayPass-os plasztikkal lehetett fizetni. Volt, aki nem bízta a véletlenre és rögtön a maximálisan feltölthető 290 ezer forinttal indult neki szórakozni. A buli végén azonban sokan nem bajlódtak a kártyákon maradt összegekkel, több mint nyolcmilliót hagytak veszni a látogatók.

Immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre Zamárdiban július 10. és 13. között a MasterCard Balaton Sound. Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja teltházas volt, 145 ezren szórakoztak a zamárdi szabadstrand területén. A balatoni rendezvény évről-évre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy több mint egy hónappal a kezdés előtt elfogytak a bérletek, a finisben pedig már hétvégi napijegyeket is nehezen lehetett szerezni annak ellenére, hogy a szervezők az idén a fesztivál területét és a maximális látogatók számát is jelentősen növelték.

A készpénzmentes fesztivál

A zamárdi fesztiválon az elmúlt évekhez hasonlóan most is kártyás fizetési rendszer működött. Igaz, idén már új szolgáltató biztosította a MasterCard Balaton Sound készpénzmentes fizetési szolgáltatásait. Így idén és a következő két évben biztosan a Cardnet Zrt. által üzemeltett Festipay kártyákkal fizethetnek a szórakozni vágyók a legnagyobb hazai, Sziget Kft. által rendezett fesztiválokon. Az új rendszer ugyanakkor nem jelentett változást a rendezvényeken a bankkártyás fizetésben, azaz minden MasterCard PayPass-os kártyával is lehet fizetni az árusok termináljain (melyekből most több mint 400 állt a fesztiválozók rendelkezésére). Hagyományos bankkártyás vagy készpénzes fizetésre ezúttal sem volt lehetőség.

Forrás: a MasterCard Balaton Sound Facebook-oldala. Fotó: Csudai Balázs

Az előre feltöltött NFC-s kártya alapú fizetés a pörgős fesztiválokon elsősorban a gyorsasága és egyszerűsége miatt előnyös. A nagy zajban egyrészt nem kell a pontos árat "fülelni", a még nagyobb tömegben pedig nem kell az apróval, visszajáróval bajlódni, ahogy a PIN-kód beütésével (elírásával, törlésével, újra beütésével) sem fogjuk feltartani a sort. Fizetéskor ugyanis megjelenik a pontos összeg a terminálon, ezután elég egy pillanatra odaérinteni a kártyát, ami az összeg levonása után a felhasználható egyenlegünket is kijelzi.

Személyes tapasztalatunk alapján a rendszer tényleg tökéletesen és gyorsan működött, a plasztik odaérintése után zöld fény jelezte a tranzakció sikerességét, majd a még felhasználható összeg is megjelent a kis terminálon. Ráadásul a Cardnet Zrt. idén lyukasztott kártyákat biztosított a fesztiválozóknak, így az nyakba akasztva mindig szem előtt volt, és még a zsebünkben vagy a tárcánkban sem kellett kotorászni utána.

Több százezres feltöltés egyetlen kártyára....

A kártyát a fesztiválon lehetett kiváltani (a 13+1 VIP feltöltőpont valamelyikén), melyet az elkölteni kívánt összeggel bármennyiszer fel tudtak tölteni a látogatók a rendezvény ideje alatt. Habár az átlagos feltöltés értéke 12 ezer forint volt, előfordult olyan eset is egyszer, amikor a maximális 290 ezer forintos összeggel vágott neki az éjszakának a fesztiválozó. Habár készpénzzel és bankkártyával is volt lehetőség feltölteni a kártyát, ez utóbbi esetén 100 forintos "kényelmi díjat" számoltak fel a szervezők. Ez azért többeket kellemetlen meglepetésként érhetett a feltöltőpontoknál annak ellenére, hogy a banki költségek részbeni fedezése miatt a szervezők ezt a gyakorlatot már évekkel ezelőtt vezették be.

....és bennragadt milliók

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kártya kiváltásakor egyébként magáért a plasztikért is fizetünk egy 500 forintos kauciós díjat, valamint idén első alkalommal a VOLT fesztiválon bevezetett
szemetes zsákot is szintén 500 forint letéti díjért kapták meg a fesztiválozók. Ez utóbbi abban az esetben jár vissza, ha a részünkre kiadott szemetes zsákot megtöltve visszük vissza a szemétleadó pontokra. Arra egyelőre nem kaptunk választ, hogy ezt hányan teljesítették a fesztiválozók között, azonban azt megtudtuk a Cardnettől, hogy elég sokan lehettek azok, akik zárásig nem váltották vissza a kártyájukat: 8,6 millió forintot hagytak összesen veszni a látogatók (átlagosan 204 forintot). Ők nemcsak a kauciót bukták el, hanem az el nem költött pénzüket is, ugyanis azt a fesztivál után már semmilyen módon nem lehet visszaváltani a kártyán maradt összegeket. Igaz, az idei Sziget fesztiválon a kártya továbbra is használható és az ottani visszaváltás esetén a kártya kaució összege is visszakapható. A jövőben a szervezők vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Sziget rendezvényei között (Gourmet Fesztivál, VOLT, Balaton Sound, Sziget) átvihetőek legyenek a megmaradt egyenlegek.

Forrás: a MasterCard Balaton Sound Facebook-oldala. Fotó: Mohai Balázs

A 145 ezer látogató egyébként 42 151 darab Festipay kártyát váltott ki. Ez a szám valószínűleg annak tudható be, hogy sok pár vagy egy kisebb társaság közös plasztikot használ, valamint sokan éltek a PayPass-os fizetési lehetőséggel is. Ez utóbbinál azonban akkor érhette meglepetés a fesztiválozót, ha egymás után túl sokszor akart így fizetni, mivel a bankok többségénél maximalizálva van az egymás utáni egy érintéses fizetések száma vagy értéke. A K&H-nál például a 15 ezer forintos összértéket elérve csak egy hagyományos, PIN kódos tranzakció után lehet folytatni az érintésnélküli fizetést. Az átlagos, 1700 forintos költést tekintve azért banktól függően jó néhány PayPass-os tranzakciót lehetett végrehajtani a limitbe ütközés előtt.

Forrás: a MasterCard Balaton Sound Facebook-oldala. Fotó: Mohai Balázs

52 darab ellopott vagy elveszett kártya

Miközben egy ellopott pénztárca esetén szinte semmi esély nincs arra, hogy valaha is visszaszerezzük a pénzünket, addig a regisztrált kártyákat le lehetett sms-ben tiltani, a megmaradt egyenleget pedig átvezetni egy új plasztikra. Érdekes ugyanakkor, hogy a 42 ezer kiváltott kártyának csak az 5,5 százalékát, azaz 2354 darabot regisztráltak sms-ben. Ezek közül összesen 52 darab került letiltásra. Pedig az eddigi online regisztrációnál jóval egyszerűbb és kényelmesebb sms nem is emelt díjas, ezért a fesztiválozóknak érdemes lehet a pénzük biztonsága érdekében egy üzenetet küldeni a következő fesztiválokon.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm