15 °C Budapest
Buses at the terminal

Vasúttal összehangolt menetrendet vezet be a Volán: örülhet, aki errefelé utazik

2023. augusztus 11. 15:02

2023. augusztus 12-étől változik Aszód, Bag, Tura és Dél-Nógrád térségének autóbuszmenetrendje: a vasúttal összehangolt, gyorsabb eljutási lehetőségeket és sűrűbb kínálatot biztosító menetrendet társadalmi egyeztetés után, a beérkezett észrevételek, javaslatok figyelembevételével vezeti be a Volánbusz.  

A Budapest és Hatvan közötti 80a vasútvonalon 2022 decemberében új vasúti menetrend lépett életbe: egész nap 30 percenként közlekednek a gyors eljutási lehetőséget biztosító InterRégió vonatok. Az új vasúti menetrend megteremtette annak lehetőségét, hogy a térség településeit érintő autóbuszok a vonatokkal összehangolva, a korábbinál kedvezőbb menetrend szerint közlekedjenek. A tervezett változásokat a Volánbusz nemcsak az érintett önkormányzatok vezetőivel, hanem 2023. június 21. és június 30. között online társadalmi egyeztetés keretében a lakossággal is véleményeztette. A társaság az észrevételeket, köztük a mintegy 280 lakossági kérést a menetrendek kialakításánál a lehetőségekhez mérten figyelembe vette, és számos ponton módosította az érintett járatok közlekedési rendjét. A társadalmi egyeztetés eredménye az aszod-bag-tura.vpe.hu oldalon tekinthető meg.

A módosítások 2023. augusztus 12-étől gyorsabb és összességében sűrűbb buszkínálatot jelentenek. Az új menetrend utasforgalmi hatásait, valamint a beérkező észrevételeket a Volánbusz folyamatosan figyelemmel kíséri, és szükség esetén elvégzi a finomhangolásokat.

Változások Bag és Tura térségében

A 400-as és 402-es számú Budapest–Gödöllő–Aszód–Bag–Tura autóbuszvonalon munkanapokon napközben, továbbá hétvégenként az utazási igényekhez igazodva módosul a budapesti járatok által biztosított menetrendi kínálat; ezzel egyidejűleg munkanapokon csúcsidőszakban új járatok közlekednek Újpest-városkapuhoz és viszont. A jelenlegi utazási igények kiszolgálásának további javítása érdekében a reggel 9 óráig Budapestre beérkező járatok leszállás céljából a Hungária körúton, az Erzsébet királyné úti csomópontban is megállnak. Egy, a reggeli időszakban Budapestre beérkező járat a Kacsóh Pongrác úti megálló helyett az Uzsoki Utcai Kórház érintésével közlekedik.

A 401-es számú Budapest, Újpest-városkapu–Bag–Tura vonalon munkanapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban új, közvetlen járatok indulnak Újpest-városkapuhoz, így a térségben dolgozók vagy tanulók számára az eddiginél kedvezőbbé válik Újpest és a Váci út környékének elérhetőség. A járatok megállnak Újpest-központnál, az Árpád Kórháznál és a Beller Imre utcánál is.

A 403–409-es számú Bag–Tura vonalon Bagon jelentősen bővül a Budapest-Keleti–Bag–Tura viszonylatú InterRégió vonatokhoz csatlakozó járatok száma, így Galgahévízről és Hévízgyörkről is egyetlen bagi átszállással elérhetővé válnak a Budapest felé közlekedő vonatok. Vasúti átszállással a főváros munkanapokon sűrűbben és bizonyos időszakokban gyorsabban is elérhető a térségből: csúcsidőben 15-30, azon kívül pedig 60 percenként biztosított az eljutási lehetőség, már kora hajnalban és késő este is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Változások Aszód és Dél-Nógrád térségében Munkanapokon napközben, továbbá hétvégenként a budapesti járatok által biztosított menetrendi kínálat (422, 424, 426, 428, 430, 438, 432–435, 436, 437, 439 jelzésű vonalak) legfontosabb jellemzői:

  • Kartal és Aszód felől Budapest, Stadionhoz munkanapokon hajnalban 30, a reggeli csúcsidőszakban pedig az utasforgalomhoz igazodóan 10-15 percenként indulnak a közvetlen járatok.
  • A délutáni csúcsidőszakban Budapest, Stadiontól szintén az utasforgalmi igényekhez igazodóan 15-20-40 perces járatkövetés valósul meg Aszód és Kartal irányába.
  • A Kartal–Aszód–Budapest, Stadion járatok munkanapokon kora reggeltől 9 óráig megállnak leszállás céljából a Hungária körúton elhelyezkedő Erzsébet királyné útja, aluljáró megállóhelyen is, ezzel könnyebben megközelíthetővé válik a XIV. kerület Hungária körúti térsége is.
  • Az új menetrend tanítási szünetben is a jelenleginél sűrűbb és kiszámíthatóbb eljutási lehetőségeket biztosít.
  • Aszódon csúcsidőszakokban a vasúti csatlakozások is bővülnek, így már nemcsak a reggeli, hanem a délutáni csúcsidőszakban is 30 percenként biztosított a csatlakozás a Budapest felől érkező InterRégió vonatokhoz Kartal felé.

További fejlesztés keretében – a jelenlegi utazási viszonylatok megtartása mellett – egy új, közvetlen budapesti irány érhető el a 431-es vonalszámmal Újpest-városkapu– Aszód–Kartal–Palotás viszonylaton közlekedő új járatokkal, a reggeli időszakban Újpestre, a délutániban pedig Újpestről.

A vármegye- és országbérlettel rendelkezők az aktuális utazási céljuktól és a forgalmi helyzettől függően tetszőlegesen tudják igénybe venni a közvetlen buszokat a Stadion vagy Újpest felé, vagy akár a vonatokat a Keleti pályaudvar felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem