22 °C Budapest
Yellow taxi cabs waiting for a passenger in Budapest

Lecsapnak a ravasz taxishiénákra: indul a hajtóvadászat Budapesten

2022. október 20. 15:04

Több ponton is változás fog történni a taxizás szabályozásában, jelentette be Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára a Facebook oldalán. Az új szabályzás kitér többek között a járművek életkorára arra, hogy mennyi időre lehet taxisengedélyt kapni és a tervek szerint megteremtik annak a jogszabályi lehetőségét is, hogy a taxisszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedési közszolgáltatásba.

Vitézy Dávid bejelentése szerint a kormány a TIM javaslatára módosította a taxizás szabályozásáról szóló rendeletet a szabályosan közlekedő taxisok és az utasok érdekében. A módosítások érintik a járvány idejére felfüggesztett, a taxiként használt gépjárművek életkorát érintő rendeletet: „Figyelembe véve, hogy az elmúlt időben a pandémia, a járműipari és energiapiaci válság a taxisok helyzetét sem könnyítette meg, a 2017. január 1. előtt közúti nyilvántartásba vett taxijárművek maximálisan megengedett életkorát 10-ről 13 évre emeljük kivételesen – olvasható az államtitkár Facebook oldalán, ahol kiemelték, hogy a 2017 óta forgalomba helyezett, de hát most 6 évnél fiatalabb autók esetében marad a 10 éves szabály.

Továbbá az új rendelettel a tervek szerint megteremtik a jogszabályi feltételeit annak is, hogy a taxiszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedési közszolgáltatásba.

Ma az 50 fős Volán-busz alatti léptékben nincs kapacitási lépcső a tömegközlekedésben, márpedig sok helyen például este, hétvégén csak jóval kisebb igény jelentkezik, és a néhány vonatról leszálló utast pedig érdemes egy kisebb településen akár a céljához vinni kötött útvonal helyett

– írja Vitézy Dávid, hozzátéve, hogy a változás a nyugat-európai példákra épül és megteremti a lehetőséget az iránytaxik minden félnek előnyös működésére. Ezzel ugyanis lehetőség adódik arra is, hogy üzemzavar esetén iránytaxikkal pótolják a kimaradt járműveket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek mellett szigorítják a taxis engedélyek kiadását is és a jövőben próbautazás nélkül is lehetőség lesz a szabálytalan sofőrök büntetésére, illetve a fuvarszervezőknek és a diszpécserszolgálatok működése is változik. Mostantól maximum 5 évre kaphatnak engedélyt és egyértelműen be kell jelenteni, hogy a vállalkozás milyen néven működteti a diszpécserszolgáltatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem