26 °C Budapest
Low section of a woman dipping toes into swimming pool at spa.

Óriási bajban a magyar wellness-szállodák: ekkor jöhet a bezárási hullám a rezsiárak miatt

2022. szeptember 21. 09:02

Óriási bajban vannak a magyar wellness-szállodák. A havi 10-12 milliós energiaszámla most közel százmillió forint, így a kigazdálkodhatatlan kategóriába került - jelentette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

A legnagyobb bajban a wellness-szállodák vannak, nekik a legnagyobb az energiaköltségük. A wellnesst szezontól függően hűteni-fűteni kell, és elképesztő árrobbanás volt az energiapiacon – mondta az InfoRádióban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Van, ahol a gázszámla nyolcszoros, a villanyért pedig ötször-tízszer annyit kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy 150 szobás wellness-szállodában a havi 10-12 milliós energiaszámla most közel százmillió forint, így a kigazdálkodhatatlan kategóriába került

- sorolta a szakember, aki szerint bonyolult a helyzet, mivel a wellnessrészleget nem lehet szüneteltetni: egyes szállodák azért működnek, mert oda a vendégek legnagyobb százaléka kifejezetten a wellness miatt megy. Ugyanakkor wellness-szálloda még nem zárt be, de novemberben és decemberben jönnek azok a számlák, amelyeken már lehet látni az áremelést. Több szállóban pedig azt tervezik, hogy csak a január-februári, esetleg márciusi hónapra fognak bezárni.

Jóval nagyobb az esélyük a túlélésre azoknak a szállodáknak, ahol lehetőség van az alternatív energiaforrások bevonására. A termálvízzel például drasztikusan lehet csökkenteni az emelkedő költségeket - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm