Travel suitcase or luggage, passport, air ticket and facial mask. New Rules for Traveling during the pandemic of coronavirus or covid-19. Medical face mask wearing obligatory in airport and airplane flights to Europe, Asia, America. Passport, ticket and suitcase ready for holidays.

Egyre több magyar dönt úgy, hogy így utazik a járvány után: ez újraírhatja 2022 turizmusát

2022. május 29. 09:01

Két turbulens év után egy friss kutatás azt mutatja, hogy mind az üzleti- mind a szabadidős repülőjegy foglalások száma túllépte a világjárvány előtti szintet, valamint az utasszállító hajók, vonatok és buszok szektorában is erős fellendülés tapasztalható. A nemrég kiadott Travel 2022: Trend and Traditions kutatás 37 ország, köztük Magyarország szemszögéből mutatja be a nemzetközi turizmus vakcina utáni, kevésbé korlátozott állapotát.

Kiemelkedő a Mastercard Economics Institue elemzése szerint, hogy amennyiben a repülős foglalások száma továbbra is ebben az ütemben fog növekedni, akkor 2022-ben világszerte közel 1.5 milliárddal többen fognak repülőgéppel utazni, mint az előző évben. A nyilvánosan elérhető utazási adatok vizsgálata, valamint a Mastercard hálózatán belüli névtelen, aggregált eladási számok alapján a kutatás képes megvizsgálni az utazások kulcstényezőit.

A legfontosabb 2022-es megállapítások a következők:

  • A szabadidős és az üzleti utak száma egyaránt túllépi a járvány előtti szintet: április végére a nemzetközi szabadidős repjegy foglalások száma a 2019-es adatot már 25%-kal túlszárnyalta, a rövid és középtávú utak foglalási számai 25% és 27%-kal emelkedtek meg. A nemzetközi üzleti foglalások száma először márciusban lépte túl a járvány előtti szintet; elsősorban a hosszú-távú foglalások száma emelkedett, kétszámjegyű értékekkel. Ebben az irodákba való visszatérés fontos befolyásoló tényezőnek bizonyult.
  • A súlyosan érintett közlekedési iparágak is költési élénkülést tapasztaltak: a legújabb adatok szerint a csoportos utazásba fektettet bizalom is megnőtt. A hajóutakon történő globális költés 62 százalékponttal nőtt január és április vége között, de még mindig elmarad a 2019-es számoktól. A buszok visszaálltak a járvány előtti szintre, míg az utasszállító vonatok még mindig elmaradnak 7%-kal. Eközben az autós utazások megőrizték népszerűségüket, az útdíjakra, valamint az autóbérlésre költött összeg 19% illetve 12%-kal emelkedett.
  • A külföldi kiadások tárgyak helyett egyre inkább az élményekre koncentrálódnak: az év legnagyobb részében a turisták többet költöttek élményekre, mint szuvenírekre. Az élményekre való kiadások 34%-kal járnak a 2019 szint felett, a legerőteljesebb bővülést az éjszakai szórakozóhelyek (72%) tapasztalják, de vidámparkok, múzeumok koncertek és egyéb szabadidős tevékenységek területén is jelentős (35%) növekedés látható. A nemzetközi turisták 60%-kal költöttek többet Szingapúrban és az USA-ban, az Egyesült Királyságban pedig 23%-kal. A havi költekezés növekedési üteme több mint kétszeresére nőtt 2019-hez képest, áprilisban például 140%-kal bővült.
  • A korlátozások feloldása újraírta 2022 turizmus-térképét: nem meglepő, hogy a bővülő lehetőségek, valamit a könnyebb tervezés hajtóerő a foglalási számok növekedésében. A legtöbb ország - az Ázsia - Csendes Óceáni régió kivételével - enyhített a korlátozásain. Ennek eredményeképp az Egysült Királyság, az USA, Svájc, Spanyolország és Hollandia ma világszerte a legkeresettebb úticéloknak számítanak5.

Mint minden repülőút, úgy az utazás fellendülése is szembesült ellenszéllel és hátszéllel egyaránt. Ahogy a "Nagy Újraegyensúlyozás" világszerte zajlik, a mobilitás kulcsfontosságú szerepet játszik a járvány előtti élethez való visszatérésben

- mondta Bricklin Dwyer, a Mastercard vezető közgazdásza és a kutatást készítő intézet vezetője. “A fogyasztók kitartása a „normális élet” mellett, illetve az igényük, hogy bepótolják a kiesett időt optimizmusra ad okot, és úgy gondoljuk, hogy a fellendülés továbbra is folytatódni fog, még ha lesznek is kisebb bukkanók az út során.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem