13 °C Budapest
A couple exploring a canal together while paddling in a large kayak.

Gyakorlatlan túrázók járhatnak pórul a nyáron: erre a 7 dologra figyelj, ha nekivágsz a természetnek

2021. június 1. 12:29

Érkezik a jó idő és egyre kevesebb akadály áll azelőtt, hogy elinduljunk egy izgalmas túrára. Klaudia és Richárd március 4-én kajakkal indult el a Fekete tenger partjáról, hogy folyásiránnyal szemben evezzenek fel a Dunán a Fekete erdőig. A terveik szerint még nyár közepe előtt megérkeznek úticéljukhoz.

A grandiózus, 2850 kilométeres expedíció utolsó szakaszához érve összegyűjtötték azokat a tanácsokat és tapasztalatokat, amelyek szerintük elengedhetetlenek egy hosszabb teljesítménytúrán.

1. Legyünk tisztában a határainkkal!

Bármilyen hosszútávú teljesítménytúra megtervezésénél alapvetés, hogy tisztában legyünk a saját képességeinkkel, korlátainkkal. Mindennapi megterhelés mellett átlagosan a maximális teljesítményünk felével számolhatunk előre. Nem csak az útra, de a vadkempingezésre, a főzésre és az esetleges veszélyhelyzetekre is fel kell készülni – nem csupán videók megnézésével és olvasással, hanem valódi gyakorlással.

2. Készüljünk fel alaposan, de ne tervezzük túl a napirendet!

Minél hosszabb a túra, annál biztosabb, hogy egy ponton az időjárás és más kihívások is beleszólnak majd az előre kalkulált távolságokba - így érdemes több napot, de egy nagyobb volumenű túrán akár több hetet is ráhagyni a tényleges beérkezésre. Az eső és szél mellett számos akadályozó tényező nehezítheti meg a terv megvalósítását, ezért nem érdemes minden részletet a legelején fixálni.

Az elérhető információk ráadásul nem mindig megbízhatóak sem a szárazföldön, sem a vízben, így nagy szükség van az improvizációra. Klaudia és Richárd mindig aznap reggel állítja össze a végleges napi ütemtervét, illetve csak 2-3 nappal számolnak előre az útvonallal, táborhellyel és kikötési pontokkal.

3. Legyünk szigorúak a csomagolásnál, de ne spóroljunk a tartalékon és a minőségen!

A „kevesebb néha több” szabály részben érvényes: a sok felszerelés akadályoz a hosszabb utakon, de a javítókészletet és a legfontosabb eszközökből, öltözékekből a cseredarabokat nem érdemes kihagyni a csomagból. Gyalogtúránál a súly, vízen inkább a térfogat a meghatározó az eszközök kiválasztásánál. Általános szabály azonban, hogy a minőség elsődleges: a felszerelés legyen megbízható, a hálózsák kellően meleg és a sátor valóban időjárásálló. Utóbbi esetében a kajakosok a külön előtérrel rendelkező verzióra esküsznek, mert ez lehetőséget ad a felszerelés kiszárítására, míg ők a hálórészben pihennek.

4. A telefon az új svájcibicska

A telefon már nem csak a kapcsolattartáshoz, de az útvonal megtervezéséhez és az időjárásjelentések, váratlan akadályok nyomon követéséhez is elengedhetetlen eszköz. A vízálló készülékek önmagukban megfelelnek a szárazföldön, vízitúrán viszont érdemes ezeket is extra vízálló tokkal védeni. Az áramtermeléshez Richárd a napelemet javasolja:

Ha csak USB-s eszközöket szeretnél használni az úton, akkor elég a 10-20 Wattos verzió, 2 amperrel az okostelefont és a külső akkumulátorokat is könnyen feltöltheted napközben. Vízitúrára természetesen a vízálló verziót kell választani, és nem árt, ha van nálad egy VHF rádió is a hajózási útvonalakon a forgalom, és zsilipelések követéséhez.

Lakott területtől távol elengedhetetlen a jó térerő.

5. Tartalékoljuk a vizet és az élelmet!

Az erdőben és a folyóparton ritkán fordulnak elő élelmiszerboltok, ráadásul, ha vannak is, ezek a helyi ünnepek, szokatlan nyitvatartási idők miatt zárva is tarthatnak. Ezért kell mindig legalább 2 napnyi tartalékot hagyni az ételből és az innivalóból. Előfordul, hogy ivóvízvételezésre sincs lehetőség – az ilyen vészhelyzetre a víztisztító jelent megoldást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A páros javasolja, hogy nem romlandó, kis helyet foglaló élelmiszereket vigyünk magunkkal, amelyeknek jó a tápértéke és lassan szívódnak fel. Ilyen például a kuszkusz, a bulgur, a vöröslencse és a zabpehely reggelire. Érdemes egész nap olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, nyersmarcipánt vagy akár csokoládét nassolni, hogy fenntartsuk az energiaszintünket.

6. Bízzunk az emberekben!

„Előre érdemes felmérni azokat a kihívásokat, amelyeknél segítségre lehet szükséged. Nálunk ilyen volt az átkelés a Vaskapun, ahol nem elég önmagában a kajak. Mi a koronavírushelyzet miatt a hatóságokkal is előre egyeztettünk minden országban, amiért nagyon hálásak voltak. Határátkeléseknél, ellenőrzéseknél ez rendkívüli előny. A Google fordító nagyon hasznos, ahogy megértettük magunkat a helyiekkel, mindig segítőkészek voltak és barátsággal fogadtak minket. Érdemes bízni az emberek segítőkészségében” – tanácsolja Klaudia.

7. A vízen valójában semmi sem vízálló

Ha hajótúrára megyünk, minden felszerelésünket tegyük több réteg vízzáró csomagolásba, így lehetünk csak biztosak az eredményben. A sok kis csomag előnyösebb a kevés nagynál, mert jobban pakolható velük a csónak. Minden este vegyük a fáradtságot arra, hogy vegyünk elő és teregessünk ki mindent. A pára a legváratlanabb helyeken is megjelenhet.

Az evezés alatt pedig nem érdemes párnát tenni a fenekünk alá, mert csak emeljük a súlypontunkat és nő a borulás veszélye – a testünk pár nap alatt megszokja az ülőhelyzetet és elmúlik a fájdalom.

+1 A biztonság az első!

Távol a lakott területektől a kisebb problémák is hamar hatalmassá nőhetnek – ezért a legfontosabb, hogy mindent megtegyünk a biztonságért. Vízen a mentőmellény kötelező, bármilyen profik is vagyunk. Emellett az időjárásjelentést folyamatosan követni kell, a nagy szél vagy vihar komoly veszélyek forrása lehet vízen és erdőben is.

A felkészülésben elengedhetetlen, hogy gyakorlatban is ismerjük a mentési folyamatokat – ehhez a leghatásosabb, ha előzetesen részt veszünk egy képzésen. Az esetleges betegségekre is fel kell készülni gyógyszerekkel, mert ezek - főleg külföldön – nehezen lesznek beszerezhetőek a túra útvonalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm