Sokan csak legyintenek: így spórolhatsz 300 ezret a tankoláson

2019. január 27. 07:00

Az eddig is alapvetés volt, hogy egy kisebb motorral felszerelt autóval kevesebb benzint fogyasztasz, ergó a költségek is csökkennek. De forintban mennyi a különbség egy kisautó, egy terepjáró és egy luxuskocsi fogyasztása között? Ennek járt most utána a Pénzcentrum!

Éves szinten akár több mint 100 ezret is spórolhatsz a benzinen, ha okosan vásárolsz kocsit. Legalábbis ez derült ki a Pénzcentrum számításaiból, amelyet négy újabb autó gyári, vegyes fogyasztási adatai alapján végeztünk el. A spórolás mértéke egyenesen arányos azzal, hogy hány kilométert teszel meg: minél többet mész a kocsival, annál inkább nem mindegy, hogy mennyi üzemanyagot eszik meg a gép.

Tesztünkben vegyesen felvonultattuk az egyik legkisebb, városi kocsit, egy SUV-ot, egy "elérhető árú" új autót, illetve egy luxusverdát is. Megnéztük, mennyit fogyasztanak az egyes modellek akkor, ha mondjuk egy évben 5000 kilométert teszünk meg velük, emellett a 10 és a 30 ezres távot vázoltuk fel, 344 forintos átlagos benzinárakkal - most ennyibe kerül az üzemanyag, az elmúlt hónapokban volt kevesebb is, és valamennyivel több is az ára.

Azért a benzines motorokkal foglalkoztunk, mert azokat egyelőre nem fenyegetik az európai környezetvédelmi szigorítások. Ellenben a dízelekkel, amelyeket már most kitiltottak több nagyvárosból, és további korlátozások várhatók. Ennek megfelelően a dízeles kocsik aránya is egyre csökken az öreg kontinensen, és hazánkban is: az Eurostat adatai szerint például 2016-ban már csak a hazai kocsik 30 százaléka ment ilyen üzemanyaggal. 2018 második negyedévében 300 ezerrel, azaz 15,7 százalékkal kevesebb gázolajjal hajtott új személygépkocsit helyeztek üzembe a kontinensen, mint egy évvel korábban, a jelenség Magyarországot is elérte. A második negyedévben 5 százalékkal kevesebb, 9159 dízelautó kapott rendszámot, miközben a benzinesek száma 27 965 darabbal nőtt, ami kiugró, 43,3 százalékos bővülés.

No, de vissza a teszthez: hogy kiderüljön, melyik kategória mennyi benzint nyel le az említett távokon, elég széles spektrumban vizsgáltuk a verdákat - a modellek neve mögött a motor űrtartalma, zárójelben az átlagos fogyasztás:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Smart Fortwo 1.0 (4,2 l/100 km
  • Dacia Sandero 1.0 (5,2 l/100 km)
  • Suzuki Vitara 1.6 (5,6 l/100 km)
  • BMW 540i 3.0 (6,9 l/100 km)

Számításaink alapján kiderült, hogy a legkisebb és a legnagyobb autó között 5000 kilométeren 135, 10 ezren 270, 30 ezren pedig 810 liternyi benzin a különbség fogyasztásban. Forintban kiszámolva pedig egy Smarttal több mint 278 ezer forinttal kerül kevesebbe megtenni 30 ezer kilométert, mint egy 5-ös BMW-vel. Ugyanakkor az is kiderült, hogy rövidebb, 5000 kilométeres távon nincs "akkora" különbség a törpe és az óriás között: valamivel több mint 46 ezerrel menne el kevesebb benzinre, ha valaki rövidebb távra lecserélné a BMW-t a Smartra.

Az 1.6-os Suzukival 5 ezer kilométeren mintegy 24 ezer forinttal drágább közlekedni, mint a Smarttal, és majdnem ugyanennyivel olcsóbb, mint a nagy bömbivel. Viszont 30000 kilométeren már érezhető a különbség: ekkor 144 ezer forinttal költ kevesebbet a vitarásnál a Fortwo, a BMW pedig 134 ezerrel kerül többe.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 15. 21:07
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem