15 °C Budapest

Sosem gondolnád, melyik a leglátogatottabb város a világon

Pénzcentrum
2013. május 27. 13:03

Közzétették a világ legkedveltebb úti céljainak rangsorát, amely szerint Bangkok az utazók kedvence. Ráadásul első alkalommal került ázsiai város a lista élére. Budapest pedig a 18. leglátogatottabb város Európában.

A MasterCard a mai napon adta ki a világ legkedveltebb úti céljainak rangsorát. A felmérés szerint Budapest 2012-ben 2,3 millió látogatót fogadott, akik összesen 1,3 milliárd dollárt hagytak a hazai üzletekben, éttermekben és szállásadóknál. A magyar főváros ezzel az eredménnyel a 18. helyet foglalja el Európa leglátogatottabb városai rangsorában, ennél Közép-Európában csak Bécs és Prága kapott magasabb pontszámot. A világ többi kontinensével összevetve is jól szerepelt Budapest: 132-ből a 46. helyezést érte el.

Az idei év egyik kiemelkedő trendje az ázsiai-csendes-óceáni régió növekvő népszerűsége: a rangsorolt 132 városból 32 ebben a térségben található. Bangkokot Szingapúr, Kuala Lumpur, Hong Kong, Szöul, Sanghaj és Tokió követi a régiós listán. "Az ázsiai csendes-óceáni térség kiemelkedő szereplése jól tükrözi a fejlődő országok előretörését, és az erőviszonyok kiegyenlítődését a globális szintéren." - mondta Ann Cairns, a MasterCard nemzetközi piacokért felelős elnöke. "Mindebben természetesen szerepet játszik az elektronikus fizetés terjedése is, amely egyre több szereplő számára nyitja meg a globális kereskedelemben való részvétel lehetőségét."

Áttekintés régiók szerint:

  • Az erőviszonyok kiegyenlítődését az ázsiai-csendes-óceáni térség előretörése tükrözi. Bangkok a legtöbb pontszámot elért ázsiai város, emellett a régiót még 32 város képviseli a listán. A légi közlekedésben leggyorsabb fejlődést mutató majd mind a 12 város - Moszkva kivételével Isztambultól keletre és délre található.
  • London idén is első helyezést ért el a beutazó külföldiek számát tekintve Európában, a várost Párizs, Isztambul, Barcelona és Milánó követi. Isztambul növekedési üteme olyan intenzív, hogy 2016-ra várhatóan megelőzi majd Párizst. A légi közlekedésben leggyorsabban fejlődő európai város a világszerte 17. helyen rangsorolt Berlin.
  • Dél-Amerikában a korábbi évekhez képest nem változott az első tíz helyezett, a régió legjobbja továbbra is Mexikóváros. Ám ez korántsem jelent stagnálást, hiszen az első öt város tekintetében jelentős növekedés figyelhető meg. A felmérés szerint Lima népszerűsége emelkedik a leggyorsabban Dél-Amerikában, közvetlenül Sao Paulo előtt. Ha az idei trend folytatódik, Sao Paulo 2017-re megelőzheti Mexikóvárost és Buenos Airest, Lima pedig 2018-ra ugyancsak megelőzheti az argentin fővárost.
  • Ha Isztambul Európa emelkedő csillaga, Dubai a török főváros méltó párja a közel-keleti és afrikai régióban, amely hatalmas különbséggel tartja előnyét az idei évben is. A nemzetközi látogatószámban legnagyobb növekedést elérő város Abu Dhabi, amely 2016-ra várhatóan megelőzi Lagost és felzárkózik Johannesburg mellé.
  • Észak-Amerikában New York továbbra is őrzi vezető helyét, Los Angeles és Miami előtt. Az összesítésben Toronto a 4. helyet foglalja el, a légi közlekedés tekintetében pedig ez utóbbi a leggyorsabban fejlődő észak-amerikai város. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 12. vasárnap
Pongrác
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem