26 °C Budapest

Tíz pénztárcakímélő tipp a tavaszi utazásokhoz

Pénzcentrum
2013. május 19. 11:01

A tavaszi hosszú hétvégék és a nyárias időjárás az utazni vágyóknak is kedveznek: sokan időzítenek az előszezonra pár napos kirándulást, városlátogatást, túrát belföldre és külföldre egyaránt. Sokan viszont úgy gondolják, ezekre a 2-3 napos kirándulásokra nem érdemes biztosítást kötni. Ennek elmulasztása azonban sok kellemetlenséggel és esetenként igen komoly, akár több millió forintos anyagi következménnyel járhat. A tavaszi kirándulások leggyakoribb káresetei egyébként a poggyászsérülések és a lopások, míg a jellemző balesetek ilyenkor a végtagtörések, rándulásos sérülések. A szomszédos Ausztriában például végtagtörés esetén naponta akár 1500 euróra is rúghatnak a kórházi ápolás költségei.

A Magyar Turizmus Zrt. kutatása szerint az elmúlt évben a hazai háztartások több mint 60 százaléka vett részt több napos üdülésen. Belföldi utazáson a megkérdezett háztartások több mint fele vett részt. Itthon a legnépszerűbbnek a balatoni régió bizonyult, míg a legkedveltebb külföldi úti cél Ausztria volt, de Romániát és Olaszországot is sokan választották. A statisztikák szerint, míg a hosszabb üdülésekre a nyári hónapokban kerül sor, addig a tavaszi időszakban - különösen május hónapban - a rövidebb városlátogatások, kirándulások, túrák a jellemzőek. A fent idézett kutatás szerint 2012-ben a belföldi utazások majdnem 70 százaléka 1-3 éjszakás időtartamú volt. Sokan a drágább főszezon helyett az elő- és utószezonra időzítik nyaralásukat is, vagy egyszeri, hosszabb távollét helyett több hosszúhétvégére osztják el szabadságukat.

"Sajnos jellemző, hogy a rövid hazai utazásokra, vagy közeli országokba sokan biztosítás nélkül, vagy nem a megfelelő biztosítással indulnak el. Ilyenkor egy baleset, vagy nem várt körülmény miatt a személyi sérülésen és a kellemetlenségeken kívül komoly költségekkel is szembesülniük kell az utazóknak." - mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

Az utasbiztosító adatai szerint a tavaszi kirándulások jellemző esetei a poggyászkárok, lopások, a leggyakoribb balesetek pedig a végtagtörések, rándulásos sérülések. Ausztriában egy végtagtörés esetén például az ambuláns ellátás 150-500 euró, míg a kórházi tartózkodás 600- 900, sőt műtét esetén akár 1500 euróba is kerülhet naponta. A hegyi mentésért, vagy a mentőhelikopteres szállításért ennél is nagyobb, 3500- 6000 eurós összeg terhelheti a szerencsétlenül járt utazókat.

"A társaságunknál bejelentett egyik tanulságos eset volt például azé a hegymászócsoporté, akik ausztriai túrájuk közben elszakadtak egymástól, s a hátramaradottak felkutatásához a hegyi mentők segítségét kellett kérni. A hegyi mentés költsége itt több, mint egymillió forintra rúgott, amelyet a túrázók biztosítása csak részben tudott fedezni. Érdemes tehát még indulás előtt tájékozódni az adott ország árszínvonaláról, és ennek megfelelően kötni meg a legoptimálisabb biztosítást" - fűzte hozzá Lengyel Márk.

"Egy másik ügyfelünk mindössze 1 napos bécsi kirándulásra ment, városnézés, vásárlás céljából. Minden előzmény nélkül szívinfarktust kapott. Szerencsére sikerült őt újraéleszteni, mentőhelikopter szállította a bécsi kórházba, ahol 10 napos kezelésre szorult. Az utasbiztosítása fedezte a szállítás, a kórházi ellátás, és felesége számára a beteglátogatás és a szállás költségeit is. A teljes összeg csaknem 2 millió forintot tett ki, amit - ha nem rendelkezett volna utasbiztosítással - ügyfelünknek kellett volna kifizetnie" - tette hozzá.

Általános tapasztalat, hogy az ilyen rövid utakra jellemzően nem kötnek biztosítást. A kirándulók egy hétvégi városlátogatáson vagy túrán kevésbé tartanak balesettől, vagy egyéb káresettől. Nagyon fontos éppen ezért a megelőzés: ha körültekintően járunk el, megkímélhetjük magunkat az utazás közbeni vesződségektől, és minimálisra csökkenthetjük a kockázatot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tippek utazóknak:

  • 1. Mindenképpen ajánlatos előzőleg tájékozódni a választott program sajátosságairól, a szükséges felszerelésről, a várható időjárásról.
  • 2. Amennyiben autóval utazunk, a poggyászokat csak addig szabad a járműben tárolni ameddig az feltétlenül szükséges.
  • 3. Az értékeket, okmányokat szintén nem tanácsos a járműben vagy a repülőre feladott útipoggyászban hagyni, illetve benzinkutaknál, parkolókban ki- és bepakolni ezeket az értékeket, ahol könnyen felkelthetik a tolvajok figyelmét.
  • 4. Érdemes továbbá mindig bezárt ajtókkal utazni.

Ha már megtörtént a káreset:

  • 1. A lehető legrövidebb időn belül be kell jelenteni a balesetet vagy bűncselekményt az illetékes helyi rendőrségen, egyéb hatóságnál, a tetthelytől függően a közlekedési vállalatnál, vagy szálláshelyen.
  • 2. Szükség esetén feljelentést kell tenni, valamint névre szóló részletes jegyzőkönyvet, helyszíni szemlét kérni.
  • 3. Ha légipoggyászunk sérült meg vagy tűnt el, fontos, hogy a kárt közvetlenül a légitársaság felé is bejelentsük a repülőtéren kapott igazolással.
  • 4. A káreseményről kérjünk részletes jegyzőkönyvet, őrizzük meg az utazással kapcsolatos dokumentumokat! Légipoggyászt érintő kárnál őrizzük meg a poggyász-címkéket is, mert arra szükség lehet a kárrendezésnél.
  • 5. Repülőút esetén lehetőleg mindig a saját nevünkre adjuk fel a poggyászt, ne legyen egy névre feladva több személy csomagja, mert eltűnés vagy sérülés esetén ez megnehezíti az azonosítást!
  • 6. Légipoggyász-károk esetén a légitársaság az utas bejelentése alapján keresteti a csomagot néhány hétig, és ha ez eredménytelen, akkor elismeri a károkozást és kártérítést fizet. A légitársaság által nyújtott - általában limitált összegű - kártérítést egészíti ki a biztosító az utasbiztosítás alapján.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem