23 °C Budapest
boy using computer at night

Új függőséggel néznek szembe a családok a járvány árnyékában: több tízezer gyermek érintett

2021. június 2. 16:41

Régóta viták tárgyát képezi, milyen hatással lehet gyerekeinkre, ha éjt nappallá téve a mobil, a tévé vagy a számítógép képernyőjét bámulják. Számos tanulmány bizonyította egyértelműen, hogy a képernyő előtt töltött túl sok idő különféle egészségre és fejlődésre káros hatással járhat a gyermekek és kamaszok számára. De vajon mit lehet tenni a jelenség ellen, és mennyi az az időtartam, amit felelős szülőként megengedhetünk? Ennek jártunk most utána.

Míg az 1970-es években egy gyerek átlagosan 4 évesen látott először képernyőt, addig a mai gyerekek jellemzően 4 hónaposan kezdik használni a digitális médiát. Egy a Medical Journal of Australia című tudományos folyóiratban 2019-ben megjelent tanulmány szerint ráadásul a kisgyerekek jelentős része naponta nagyjából 50 percet, a hároméves kor körüli gyerekek pedig minden hétköznap átlagosan 94 percet töltenek a digitális készülékek előtt. 

A Huawei Hungary által 2020 elején rendelt kutatás szerint Magyarországi számok még durvábbak. Hazánkban a 4-6 éves és a 7-10 éves korosztály is átlagosan 2-3 órát tölt az okoseszközök képernyője előtt. A 10 éveseknél az 1-3 órás időintervallum a leggyakoribb, de sokan ennél is több időt töltenek a telefonokkal. A kutatási jelentés kiemeli, hogy előfordult több olyan eset is, mikor a 3 évnél fiatalabb gyerek napi 5 óránál többet tölt a képernyő előtt. A pandémia alatt végzett egyes kutatások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy azóta jócskán megnövekedett a képernyő előtt töltött óráink száma.

Digitális oktatás után iskolaszünet

A nyári vakáció is a nyakunkon. Ez pedig a magyar szülőket újabb kihívás elé állítja, hogy foglalják le a csemetéket. A pandémia alatti korlátozások miatt most ráadásul maximum szusszanásnyi idejük volt magukra. Hiszen a kicsik idén a tanítási időszak nagy részét is otthon töltötték. A többség ezért kezd kifogyni az ötletekből, hogyan mehetne még a család túrázni, mit játszhatnának/csinálhatnának együtt a fiatalokkal.

Ekkor jönnek képbe a sokszor már-már digitális dadussá előlépő telefonok és más okoskütyük. Van család, ahol természetesnek számít, hogy mindenki külön szórakozik és a gyerek is azzal játszik, amivel akar, előfordulnak olyan szülők, akik bizonyos életkorig úgy-ahogy van tiltják a virtuális szórakozást, az egészséges középutat viszont nagyon kevesen találják meg. A Quick and Dirty Tips most szakértők véleményén keresztül fejtette meg, mi lenne a legjobb gyakorlat a szülők részéről.

Kiszakítja a képernyő bámulás kicsiket családi együttlétből?

Direkt kapcsolatot találni az állandó képernyőbámulás és a gyerekek lelki vagy szellemi fejlődése között, ha lehetséges is, borzasztó nehéz. Gyermekünk fejlődésére ugyanis minden pillanatban számos tényező hat ki, a szülők szándékos, vagy indirekt viselkedésmintáitól kezdve az ilyen-olyan környezeti behatásokig. Ezek közül egyetlen faktort kiemelni és bizonyítani, hogy ezért, vagy azért a viselkedésért egyedül felelős, nem kis feladat.

A családi étkezések pozitív hatásairól szóló kutatások viszont már önmagukban is vegyes eredményekre jutottak. Leginkább a több évtizeddel ezelőtti tanulmányok hangsúlyozzák, hogy a közös reggelik, vacsik és ebédek a gyerekek tanulmányi eredményeiben és viselkedésében mérhető pozitív változást okozhatnak. Ezek a régebbi kutatások is főleg a serdülőkorúaknál hangsúlyozták ennek jelentőségét, az ilyenkor formálódó hosszabb családi beszélgetéseket megjelölve a dolog okaként.

Az újabb tanulmányok azonban rámutatták a korábbi kutatások kvalitatív hiányosságaira és arra, hogy azok jelentős része alacsony számú mintán végzett, semmiképp nem reprezentatívnak tekinthető vizsgálat volt, a minták hiányosságai pedig esetenként téves következtetéseket eredményezhettek.

Egy frissebb, 21 400 fő, 5 és 15 év közötti gyermek részvételével végzett tanulmány eredményei lerántották a leplet  ezekről a féligazságokra épített korábbi alapvetésről. Nem tudtak ugyanis a nagyobb mintán semmilyen összefüggést kimutatni a résztvevő fiatalok tanulmányi eredményei, vagy produktivitása és a közös családi étkezések között. Ellenben a gyerekek származásával, etnikai és gazdasági háttérével, azzal, hogy szüleik együtt nevelték-e őket és a családi hátterük egyéb, valóban meghatározó jellemzőivel.

A gyerekek figyelemzavarosak lesznek?

Számos tanulmány bizonyította már a hosszú (napi 2 óra vagy több) „képernyőidő” és a különböző nevelési rendellenességek, mint a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) közötti összefüggést. Persze az, hogy két dolog egyszerre jellemző ugyanazokra a gyerekekre nem feltétlen jelent ok-okozati viszonyt köztük. Többek közt az is nehezen megállapítható, hogy a képernyőt többet bámuló gyerekeknél alakul ki gyakrabban figyelemzavar, vagy a viselkedészavaros gyerekekkel a szüleik eleve megengedőbbek, ha arról van szó, mivel foglalják le magukat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A képernyőidő károssága körüli vita persze továbbra is aktuális. Különösen annak fényében, hogy a technológiai fejlődésnek hála, nap mint nap új kütyük és alkalmazások jelennek meg életünkben. Az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet pár éve publikált nagyszabású tanulmánya például aggasztó eredményre jutott. A gyermekek agyi fejlődését vizsgáló, 4500 résztvevős kutatás egyértelmű, összefüggést talált ugyanis a két óránál hosszabb képernyőidő és a gyerekek nyelvi és logikai teszteken mutatott gyengébb teljesítménye között.

Mennyi képernyőidő a megengedett?

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája kidolgozott javaslatok komplett listáját publikálta a kiskorúak médiafogyasztási szokásaival kapcsolatban. Ebben többek közt a gyerekek képernyőidejének egészséges mértékére is javaslatot tesznek.

A gyerekek képernyő bámulásának megítélése nagyon negatív, de a szakértők hangsúlyozzák, hogy az sem mindegy a kiskorúak milyen médiatartalmakat fogyasztanak. Ha fejlesztő, oktató célú videókat néznek például, akár a tévén, akár videómegosztókon, az még kimondottan hasznos is lehet, ellenben egy addiktív videójátéktól, vagy rossz mintákat közvetítő mesétől való függéssel.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának konkrét ajánlásai szerint a 18 hónap alatti gyermekeket érdemes teljesen távol tartani a tévé és az okoskészülékek képernyőitől. A 2 és 5 év közöttiek esetében azt javasolják, ha engedékenyebbek vagyunk is igyekezzünk a képernyőidőt napi maximum 1 órára szorítani, lehetőség szerint azt is minőségi és készségfejlesztő videókkal és játékokkal kitöltve. Javasolják ezen felül, hogy a kicsik kedvenc tartalmait a szülők rendszeresen nézzék együtt velük, nyomon követve, milyen behatások érhetik a gyermeküket.

A gyermekeknek médiafogyasztásra alkalmas eszközöket adni nem ördögtől való dolog. Ezért ahelyett, hogy milyen kárt okozhat egy-egy játék, vagy videó, elsősorban azt a kérdést érdemes feltenni magunknak, milyen egyéb dolgok elől vehetik el az időt, amik fontosabbak lennének a gyerek fejlődéséhez. Ismeretes az is, hogy nagyon fiatal gyermekek egy-egy televíziós műsorból akár hasznos mintákat is elleshetnek. Megtanulhatják például belőlük az alvás, a fogmosás, vagy a testmozgás fontosságát egy olyan életkorban, amikor szóban még nehezebb lenne ezeket átadni nekik. Ilyen esetben pedig értelemszerűen az sem baj, ha más hasznos tevékenységek helyett tévézik a gyerek. Mindig a körülményekhez és a többi programhoz kell tehát mérni a kicsiknek megengedett "képernyőidőt" is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm