17 °C Budapest
Retro, vinyl record disc, audio cassette and cd close up image

Értékes kincsek lapulnak a magyarok polcain: nem is sejtjük, hogy miket őrízgetünk

2023. március 22. 11:02

Míg négy évvel ezelőtt a “bakelitek” voltak a legkelendőbb használt fizikai zenei kiadványok az online piactéren, a 2022-es számok a zenei CD-k előretörését mutatják, mára toronymagasan ez a legnépszerűbb zenei formátum. Mindez teljesen ellentétes a globális trendekkel, amelyek épp a CD hanyatlását, és a vinyles kiadványok forgalmának növekedését mutatják. A Vaterán 2019-hez képest 60 százalékkal, 2021-hez képest pedig durván hatezerrel több, mintegy 36 ezer zenei CD-vel kapcsolatos tranzakció valósult meg, vinylből viszont 42 százalékkal kevesebb.

Tovább erősödött a Vaterán a zenei CD-k népszerűsége, pedig 2019-ben és 2020-ban még vinyl lemezekből fogyott több a piactéren, a kompaktlemezek 2021 óta lettek újra népszerűbbek.  2022-ben tovább erősödött a CD-k előnye: tavaly több mint 36 ezer darab műsoros CD tranzakció valósult meg a Vaterán, míg vinylből 42 százalékkal kevesebb talált gazdára a platformon. 

Az egykor népszerű formátumnak számító magnókazetták eladásai 2021-ben voltak a csúcson a Vateránál, tavaly viszont az eladásuk visszaesett a megszokott szintre. A kazetták esetében érdekes trend, hogy nem csak a műsoros, de a jó minőségű üres, vagy nem gyári felvételeket tartalmazó szalagok is népszerűek a rögzítéshez nyersanyag-utánpótlást kereső hifisták körében.

Egyre több használt CD-t vesznek a Vaterán egyre több pénzért

A fenti értékesítési számokból is jól látszik, a CD-k reneszánsza nem múló hóbort, hiszen míg a vinylek eladásai 2020, az első pandémiás év óta csökkentek, a kompaktlemezeké azóta is stabilan emelkedik, az előző évhez képest is több mint ötezer darabos növekedést érve el.  Nem csak a CD-k eladott darabszáma, de az eladásukból származó bevételek is jócskán emelkedtek a Vaterán: míg 2019-ben éves szinten 36 millió forint körüli összeget generáltak, 2022-ben már több mint 80 millió forintosat, ami 120 százalékos növekedés. 

Globálisan inkább hanyatlik a CD, és a vinyl növekszik

Bár a Vaterán csökkent a népszerűsége, tavaly még így is több mint 20 ezer tranzakció valósult meg a vinylek kategóriájában, az eladott lemezek 66 millió forint körüli éves forgalma pedig csupán 18 százalékkal maradt el a CD-kétől. Bár a MAHASZ éves statisztikái szerint 2022-ben az új kiadású zenei CD-k eladása közel 45 százalékkal csökkent, még mindig 431 ezer darab lemez talált gazdára. Az új, műsoros vinylekből 219 ezer darabot vásároltak tavaly itthon, ami csupán elhanyagolható csökkenést mutat 2021-hez képest - tehát még korai lenne temetni bármelyik formátumot is.

Az amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA friss jelentése szerint is érdekesen alakul a fizikai hordozón kiadott zenék piaca: 1987 óta 2022-ben fordult elő újra, hogy a bakelitlemezek forgalma meghaladta a CD-két. Az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) legfrissebb éves beszámolója is a CD minimális hanyatlása mellett - a vinylnek köszönhetően - 4%-os bevételemelkedést mutat a fizikai hanghordozókat illetően. A MAHASZ hazai statisztikája hasonló: a fizikai eladások értéke 6%-kal növekedett (1,6-ról 1,7 milliárd forintra), főként azért, mert bár a vinylen kiadott zenék darabszáma stagnál, ezek eladásának értéke növekszik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek a lemezek keltek el a tavaly a legdrágábban

2022-ben a legmagasabb áron nem vinyl, hanem CD-s lemezgyűjtemény talált gazdára: a Bikini együttes D. Nagy Lajos énekessel felvett diszkográfiájáért 450 ezer forintot adott meg egy felhasználó. Egy másik vaterázó egy vegyes zenei stílusú maxi-single CD-gyűjteményért adott 400 ezer forintot, míg a Pink Floyd 1987 és 2019 között kiadott albumai 125 ezer forintot értek meg egy vásárlónak. A tavaly legdrágábban eladott CD-k között található még Zoltán Erika-gyűjtemény (120 ezer forint), egy Groovehouse dupla CD-s csomag (120 ezer forint), illetve az Omega együttes tizenhárom lemezes antológiája (101 ezer forint).

A 2022-ben legdrágábban elkelt vinyl ugyancsak az Omega Testamentum albumának gyűjtői kiadása, ami 200 ezer forintot ért meg valakinek, de 150 ezret fizettek négy olyan Ákos, illetve Bonanza Banzai albumért, amelyet a tagok mindegyike dedikált. 124 ezer forintért kelt el az Animal Cannibals több, bakeliten kiadott lemeze egy csomagban,  és a nagy értékben elkelt tételek között szerepelt egy 520 darabos vinylgyűjtemény is, ami összesen 120 ezer forintért (tehát nagyjából 230 forintos darabáron) talált vevőre.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem