15 °C Budapest

Felejtsd el a brókereket: ennyit kaszálhatsz, ha kiadod a lakásod

2017. február 7. 11:34

Habár a lakásárak bő két éve lassan, de biztosan elindultak felfele, a lakáshitelek kamatai, a Jegybank kamatpolitikája miatt (0,90% az alapkamat) jelenleg olyan alacsonyan vannak, hogy érdemes lehet elgondolkodni a befektetési célú ingatlanvásárláson is. A Pénzcentrum számításai szerint ugyanis nemcsak megtakarításból, de akár hitelből is megérheti most egy frekventált helyen lévő, jól kiadható lakást venni.

Nemrég megjelent, "Pofonegyszerű módszerrel szedte meg magát a 37 éves ingatlanguru" c. cikkünkben írtunk arról az amerikai fiatalemberről, akinek 13 év is elég volt ahhoz, hogy egy 90 ingatlanból álló befektetési portfólió építsen magának. Az ingatlanguru tanácsai kapcsán kíváncsiak lettünk: vajon milyen hozammal lehet kalkulálni Magyarországon befektetési célú ingatlanvásárlásnál?

Nézzünk néhyány konkrét példát!

1. XI. kerület, Kelenföld, panel

Budapest XI. kerületében, a Bartók Béla út Kelenföldre eső részén kínálják ezt az 50 négyzetméteres, 2 szobás, kívül-belül felújított panellakást. A hirdetés szövege szerint az ingatlan családosoknak is kiváló választás, a műegyetem közelsége miatt azonban befektetésnek is megfelelő lehet. A bérlakásokra (is) specializálódott ingatlanhirdetési portálokon végzett kutatómunkánk szerint ezen a környéken a hasonló mérető lakások bérleti díja 130 ezer forint magasságában mozog. Ez azt jelenti, hogy a

20,9 millió forintos bekerülési költség és évi 1 millió 560 ezer forintos bevétel mellett, 7,5 százalékos éves hozamot is elérhetünk.

2. XIII. kerület, Újlipótváros, 88 négyzetméter

Budapest XIII. kerületében, Újlipótváros szívében, a Radnóti Miklós utcában árulják ezt a 88 négyzetméteres, 4 szobás, első emeleti téglalakást. A belsőépítész által tervezett, frissen felújított ingatlan esetében - legalábbis a környéken elérhető kínálat alapján - hozzávetőlegesen 180 ezer forintos bérleti díjjal lehet kalkulálni. Ez azt jelenti, hogy a

44,9 millió forintos bekerülési költség és évi 2 millió 160 ezer forintos bevétel mellett, 4,8 százalékos éves hozamot is realizálhatunk.

3. I. kerület, Víziváros, garzon

Budapest I. kerületében, a vízivárosi Alagút utcában árulják ezt a magasföldszinti, csendes, belső udvarra néző garzonlakást. A 9 éve teljes felújításon átesett lakást - legalábbis az ingatlanhirdetési portálokon jelenleg elérhető kínálat tanúsága szerint - ma hozzávetőlegesen 100 ezer forintos bérleti díjért lehet a piacra dobni. Ez azt jelenti, hogy a

18,9 millió forintos bekerülési költség és évi 1 millió 200 ezer forintos bevétel mellett, 6,4 százalékos éves hozammal kalkulálhatunk.

4. VIII. kerület, Corvin negyed, új építés

Budapest VIII. kerületében, a Corvin sétány szomszédságában, a Práter utcában árulják - tervasztalról - ezt az 50 négyzetméteres, 2. emeleti, nagy erkéllyel rendelkező 2 szobás téglalakást. A 2018 júniusi átadással hirdetett ingatlan esetében - legalábbis a jelenlegi árszínvonal mellett - hozzávetőlegesen 160 ezer forintos bérleti díjjal lehet kalkulálni. Ez azt jelenti, hogy

27,63 millió forintos bekerülési költség és évi 1 millió 920 ezer forintos bevétel mellett, 6,9 százalékos éves hozamot realizálhatunk.

Hitelből is?

A fenti példák kiválóan mutatják, amennyiben rendelkezünk önerővel, akkor jóval a betéti kamatok (az MNB legfrissebb statisztikái szerint a lekötött betétek átlagos kamatlába jelenleg alig több mint fél százalék) feletti hozamot realizálhatunk befektetési célú ingatlanvásárláson. Persze sokan nem rendelkeznek ennyi tőkével, így felmerül a kérdés, vajon egy hitelfelvétel esetén is megtérülhet-e az adott ingatlanba fektetett pénzünk?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nos, a piacon jelenleg elérhető hitelkamatok bőven alatta maradnak a lakás kiadásából származó bruttó hozamoknak; de még egy 10 évre fixált jelzáloghitel kamatlába sem több ma 5-6 százaléknál. Továbbá a befektetés mellett szólhat az is, hogy többnyire a törlesztőrészlet is alatta marad a lakás kiadásából származó havi bevételünknek, persze ez nagymértékben függ a választott futamidőtől, illetve a konstrukciótól is. A példa kedvéért:

10 millió forintot, 10 éves futamidőre ma hozzávetőlegesen havi 100 ezer forintos törlesztővel tudnak biztosítani a bankok (ez persze változhat a futamidő alatt!).

Csak óvatosan!

Mielőtt bárki is befektetési célú lakásvásárlásra adná a fejét, érdemes leszögezni, hogy a megtérülést minden esetben egyedi számításnak kell megelőznie, amely a következő kockázatok miatt is állandóan változhat:

  • Nem tudjuk az előre meghatározott árszinten kiadni az ingatlant
  • A bérlők folyamatosan cserélődnek, ezért sok az üresjárat
  • A túl sok műszaki probléma a vártnál nagyobb kiadásokat eredményez
  • A piaci kamatszint változása megjelenhet a hitel havi törlesztésében, amely szintén költségemelkedést hoz

Számos biztonsági elemet érdemes figyelembe venni egy ilyen befektetéskor. Az ingatlanpiaci tapasztalatok szerint a jó helyen vásárolt, megfelelő kivitelű, s kimondottan befektetésből, kiadási célból választott ingatlanok nagyon nagy valószínűséggel megőrzik piacképességüket; relatív gyorsan, jó áron értékesíthetőek maradnak.

!!! A példáinkban szereplő ingatlanokhoz semmiféle kötődésünk nincsen, teljesen véletlenszerűen választottunk az aktuális hirdetések közül. Továbbá nem állítjuk, hogy biztosan lehet az árukból alkudni, hogy megfelelően fel lehet újítani, és biztosan bérbe lehet adni az általunk kalkulált áron. És azt is fontosnak tartjuk kiemelni, hogy példáinkban bruttó hozammal számoltunk, így többek között a befektetés adóvonzatával sem kalkuláltunk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm