Ez a trükk 40 milliót érhet a CSOK-osoknak: kár, hogy illegális

Pénzcentrum
2016. január 11. 05:48

Ha nem teljesítjük a három gyerek feltételt az új, 10+10 milliós CSOK-nál, akkor vissza kell fizetni a kapott támogatást. Az viszont, hogy mennyivel tartozunk ilyenkor az államnak már csak egy orvosi igazoláson múlik. Ezzel a dokumentummal ugyanis akár 40 milliót is spórolhatunk magunknak.

Korábban már írtunk arról, hogy egész vagyonokat kell visszafizetni az államnak, ha nem teljesítjük a három gyerek feltételt a 10+10 milliós Családok Otthonteremtési Kedvezményénél (CSOK). Persze nem feltétlen kell 50 milliót fizetnünk: ha kiderül, hogy orvosi okokból nem születhet (több) gyermekünk, a büntető kamatokat nem kell megfizetnünk.

Ekkor csupán a felvett tőkét kell visszafizetni (10 millió forintot), ráadásul a ténylegesen megszületett gyerekek után járó összegeket le lehet vonni a visszatérítendő pénzből:

  • Ha egy gyerekünk van a tíz év végén, akkor 9,4 milliót,
  • Ha két gyerekünk van, akkor 7,4 milliót kell visszafizetnünk.

Hogyan kell visszafizetni?

A rendelet szerint a bankon keresztül kell visszafizetni a CSOK-ot. Itt kell leadni a terméketlenségről szóló igazolást is, amiben szerepel, hogy a mesterséges megtermékenyítési eljáráson ötször részt vett, illetve a meddőségi kezelésben részesült a házaspár. Ezt a dokumentumot nem árt a tizedik év vége előtt beszerezni (persze a CSOK igénylése előtti igazolás nem fogadható el), mivel ezután csupán 60 napunk lesz arra, hogy benyújtsuk az igazolást. Ha ezt elmulasztanánk, akkor a büntetőkamattal növelt összeget kell visszafizetni, a támogatás visszafizetésére is ugyan ennyi, 60 napunk áll rendelkezésre.

Ez viszont nem egyszerű, egy átlagos magyar családnak még a 7,4 millió forint egy összegben kifizetése szinte lehetetlen feladat, ha pedig ezt nem tudjuk teljesíteni, akkor a bank az illetékes kormányhivatalhoz fordulhat. Persze kérhetünk részletfizetést, ebben az esetben is a kormányhivatalhoz kell fordulnunk:

A kormányhivatal a Kincstár hatósági jogkörében eljárva kizárólag a részletfizetés engedélyezése körében folytathat le méltányossági eljárást. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének visszafizetésének részletekben történő teljesítése akkor engedélyezhető, ha a kérelmező igazolja, hogy a CSOK azonnali és egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene

 - olvasható a rendeletben. Ez alapján kérelmet nyújthatunk be a kormányhivatalnak, ha nem tudjuk egyben visszafizetni a támogatást. Erre 60 napunk van, és a kérelem benyújtásáról érdemes értesíteni a bankot is.

Sokkal olcsóbb az igazolás, mint a büntetőkamat

Ha valaki nem teljesíti a feltételeket, akkor két meglévő gyerek mellett a büntetőkamat miatt a mostani, 1,35 százalékos alapkamattal számolva több mint 14 millió forintot fizethetünk vissza. Ha viszont orvosi igazolásunk van a terméketlenségről, akkor csupán a felvett támogatást kell visszafizetni, ami 7,4 millió forint. A kettő különbözete 6,82 millió forint.

Ha viszont 4 százalékos alapkamattal számolunk, akkor a büntetőkamat mértéke 20 százalék lesz, vagyis a teljes visszafizetendő 48,3 millió forint lesz. Itt a különbözet az orvosilag igazolt és a nem igazolt visszafizetés között közel 41 millió forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emiatt a gyerekvállalások határidejekor könnyen lehet, hogy elszaporodnak a terméketlenségről kiadott igazolások.

Már a jelenlegi kamatok mellett is jelentős összeg spórolható meg az orvosi papírok hamisításával. Ezért még a büntetőjogi felelősség ellenére is lehet, hogy sokan inkább ezt választják az egyébként valószínűsíthető, örök életre eladósodás helyett.

Azt fontos leszögezni, hogy nem érdemes úgy igényelni a 10+10 milliós CSOK-ot, hogy nem szeretnénk teljesíteni a feltételeket (akár örökbefogadással), mivel a rendelet a legtöbb ügyeskedés ellen bebiztosítja az államot, hogy jogosulatlanul ne vehessék igénybe az igen jelentős mértékű támogatást.

Nem is olyan könnyű összehozni a harmadik gyereket

Sokan azt gondolhatják, hogy a három gyerek feltételt már akár öt év alatt is össze lehet hozni, és persze előfordulnak olyan családok, ahol már pár év alatt sikerül teljesíteni a három gyerek feltételt. Az Index pénteken egyenesen arról írt, hogy nagyon rossz helyzet alakult ki hazánkban ebből a szempontból.

Csak minden tízedik magyar férfi alkalmas spermadonornak, vagyis nagyon rossz a hazai állomány termékenység szempontjából.

Persze, a spermadonoroknak igen szigorú feltételeknek kell megfelelnie, viszont a 10 százalékos arány azt jelzi: a férfiak igen nagy százalékánál gond lehet a megtermékenyítéssel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem