24 °C Budapest

Rezsipara: tartozik a fél ország

Pénzcentrum
2012. szeptember 11. 08:32

Az energiaszolgáltatók tapasztalatai szerint igazolódtak a kikapcsolási időszak 90-ről 60 napra csökkentéséhez fűződő várakozások, bár a közelgő fűtési szezonban akár 20-40, egyes szolgáltatók szerint 70-80 százalékkal is emelkedhetnek a lakossági tartozások. A fogyasztók ilyenkor "érik utol" magukat, a magasabb összegű számlák azonban újra nehézségeket okozhatnak - írja a Napi Gazdaság.

A Tigáz Zrt.-nél a teljes lakossági kintlévőség-állomány és a 30 napon túli kintlevőség az előző év júliusához képest 2 százalékkal csökkent, a 60 napon túli kintlévőségek azonban ugyanilyen mértékben növekedtek − mondta Száraz Gábor, a cég szóvivője. A fizetési nehézséggel küzdő lakossági ügyfelek száma ugyanakkor emelkedett Száraz szerint, az átlagos kintlévőség összege kismértékben csökkent. A rövidebb kikapcsolási időszak miatt 4 százalékkal csökkent a lejárt határidős kintlévőség az EdF Démász lakossági ügyfélkörében. A társaság szolgáltatási területén jelenleg 6 milliárd forintra tehető a ki nem fizetett villamosenergia-szolgáltatásból származó hátralék, amelynek csaknem kétharmadát a lakossági tartozás teszi ki.

A fizetési fegyelem némi javulásáról számolt be lapunk kérdésére az E.On is, legalábbis a lakossági körben, a csökkentett idővel ugyanis felgyorsult a felszólítási ciklus is. A vállalat ennek tudja be a fiatalabb (90 napon belüli) hátralékok csökkenését. A lakossági lejárt követelések 14 százalékkal emelkedtek, ezen belül a koros, fél éven és éven túli követelések számottevően, a fiatalabbak azonban csökkentek az E.Onnál. Határozott javulást jelent a 60 nap alkalmazása a GdF Suez Energia Holding Hungary Zrt. szerint, a társaság úgy látja, a lakosságnál a tavalyival azonos szinten állnak a tartozások, a régi, "beragadt" számlák kiegyenlítése azonban sok gondot jelent (ami még a 90 napos kikapcsolásra vezethető vissza). Jelentős ugyanakkor a növekedés a versenypiacon, a vállalkozásoknál, illetve igen gyakori a részletfizetési kérelem is.

Kismértékű javulásról számolt be a Főgáz Zrt., amely 780 ezer lakossági fogyasztója körében nagyjából 8 milliárd forint kintlevőséget tart nyilván. A tavalyi azonos időszakban ez az érték 7 milliárd forint körül alakult. Az EdF Démásznál a kintlévőségek "kora" változott, elsősorban a 60 napon túli hátralékok összege csökkent. A lakossági hátralékosok száma nem változott számottevően, az átlagos tartozás összege 22 ezer forint volt 2012-ben. A Főgáz Zrt. a legnagyobb emelkedést − arányában és értékében is − a 31 és 90 nap közötti hátralékos sávban regisztrálta, a hátralékos fogyasztók száma, illetve az átlagos kintlévőség összege is emelkedett az előző évi adatokhoz képest, részben a kizárási moratóriumok hatásaként.

Az E.On szolgáltatási területén jelenleg 3565 kikapcsolt lakossági fogyasztó található, az áramszolgáltatásban 2860, a gáznál pedig 705. A vállalat idén összesen 65 ezer esetben indított kikapcsolást, 30 ezer esetben ki is kapcsolták a fogyasztót. Tavaly ugyanebben az időszakban 68,5 ezer elindított eljáráshoz 31,1 ezer nemfizetés miatti kikapcsolás párosult, az ilyen esetek száma így 5 százalékos csökkenést mutat. A GdF Sueznél a lakossági szegmensben évente átlagosan 35 ezer fogyasztó jut el a kikapcsolásig, 70 százalékuk azonban még a csapok elzárása előtt kiegyenlíti tartozását, ezért évente 10 ezer ügyfélnél kell valóban kikapcsolni a szolgáltatást, ami a teljes fogyasztói kör 1,25 százaléka. Az EdF Démász lakossági ügyfélkörében jelenleg 5266 lakossági fogyasztási hely van kikapcsolva, 2011-ben ez a szám átlagosan 6000 volt. Díjtartozás miatt a Főgáz összesen mintegy 8 ezer lakossági fogyasztónál szünetelteti a gázszolgáltatást.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm