Figyelmeztet a hatóság: óriási változás lép életbe a magyar menzákon

Figyelmeztet a hatóság: óriási változás lép életbe a magyar menzákon

2022. február 11. 13:28

tfogó útmutatót készített az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetési ágazat szereplőinek a közbeszerzési előírások eredményes teljesítésének támogatása érdekében. Az irányadó dokumentum az új hazai szabályozás megfelelő értelmezését és alkalmazását segíti. A legfontosabb változás, hogy 2022-től a szolgáltatásban legalább 60%-os, 2023-tól pedig legalább 80%-os arányt kell kitenniük a közétkeztetési rövid ellátási láncban, illetőleg helyi előállítóktól beszerzett élelmiszereknek.

A 2020 végén megjelent rendelet* előírja, hogy 2022-től legalább 60%-ban, míg 2023-tól már legalább 80%-ban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni a közétkeztetést Magyarországon. Az új szabályozás kettős célja egyértelműen pozitív: egyfelől hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, másrészt pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében.

A rendelet megjelenése óta folyamatos az egyeztetés a közétkeztetési szektor szereplőivel (közétkeztetőket tömörítő szervezetek, piacszervező szervezetek, termelők) annak érdekében, hogy minél több hazai vállalkozás tudjon élni az új szabályozás nyújtotta, előnyös lehetőségekkel. Ezt a tendenciát erősíti az Agrárminisztérium és a Nébih most elkészült, átfogó útmutatója is, amelynek fő célja, hogy segítse mind a rendelet szerinti ajánlatkérőket, mind pedig az ajánlattevőket a szabályozás megfelelő értelmezésében és alkalmazásában.

A könnyebb eligazodás érdekében az útmutató áttekinti és tisztázza az új jogszabályban nevesített alapfogalmakat, valamint ismerteti a reformtörekvések illeszkedését a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program alapelveihez. Mindenekelőtt azonban a rendeletben előírt arányok és eljárásmódok értelmezéséhez nyújt hasznos, gyakorlatias támpontokat.

Az útmutató letölthető a Nébih közétkeztetési weboldaláról, ahol további fontos, a területet érintő témákról, például a Minőségvezérelt Közétkeztetési Programban elért eredményekről, a közétkeztetést végző vállalkozásokról, vagy a termelői csoportok, piacszervezők, kistermelők elérhetőségeiről is tájékozódhatnak az érintettek és az érdeklődők:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem