20 °C Budapest
Áremelés jön az iskolai, óvodai menzákon: akár 30-40 százalékot is drágulhat a menü

Áremelés jön az iskolai, óvodai menzákon: akár 30-40 százalékot is drágulhat a menü

2021. szeptember 6. 16:06

Jövő januártól emelkedni fog az iskolai ebéd ára egy kormányrendelet miatt. Ekkortól ugyanis a szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, valamint a menü egészségesebb és jobb minőségű lesz.

Egészségesebb, jobb minőségű lesz 2022. januárjától az iskolai menza, és a szolgáltatóknak több magyar alapanyagot kell felhasználniuk, de ennek ára is lesz. Ekkortól kell ugyanis alkalmazni az ezt célzó, egy évvel elhalasztott kormányrendeletet - emlékeztet a napi.hu.

A jogszabály alapján 2022. január 1-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába. Ez az arány 2023. január 1-től már legalább 80 százalék lesz. (Rövid ellátási lánc az, amikor az élelmiszer üzem és a konyha között legfeljebb egy köztes szereplő lehet.)

Ez a korábbi beszerzési láncolatok átalakulását is hozza. A szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitások átalakulása miatt ez a módosítás is drágulást okoz a piacon. A szakmai szervezetek számításai szerint 30-40 százalékkal növekedhetnek a nyersanyagárak és ezáltal a menza költsége. Az, hogy ebből a szülők mit fognak megérezni, csak az önkormányzatokon múlik, hiszen ők állapítják meg a fizetendő térítési díjakat.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége egy ajánlással is előállt, ők ezt a 30-40 százalékos drágítást tartják indokoltnak. Forintban mérve egy ebéd az óvodában 110, általános iskola felső tagozatán és gimnáziumban 150 forinttal lenne drágább naponta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem