Ezért tart szerdától szerdáig a tavaszi szünet

2015. március 16. 14:02

Változtathatnak az iskolák a központilag meghatározott szünetek időpontján, de ez nem szokott nagyarányú lenni - mondta az InfoRádiónak a köznevelési helyettes államtitkár. Sipos Imre beszélt arról is, hogy miért szerdától szerdáig és nem hétfőtől péntekig tart a tavaszi szünet.

"Magyarországon és az egész világon a szünetek meghatározását az ország ünnepköre, a hagyományok, az egyházi ünnepek befolyásolják. A húsvét determinál egy szünetet" - jelentette ki a köznevelési helyettes államtitkár.

Arról, hogy idén a tavaszi szünet április 2-7. között, szerdától szerdáig lesz, Sipos Imre azt mondta: "évek óta így határozza meg az államtitkárság az időintervallumot. A húsvétot megelőző időszak Nagyhéthez való kapcsolódása az indoka, vallási szempontból is jelentős, hogy Nagycsütörtökön kezdődik a szünet és a húsvétot követő egy napnak pedig leginkább az az oka, hogy akiknek a kollégiumba kell visszatérniük, ne az ünnepnapon kelljen elszakadniuk a családtól, legyen még egy napjuk. Tehát nem nemzetgazdasági szempontok, hanem elsősorban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó egyházi és családi szokások a döntőek a szünetnapok meghatározásakor."

Arra a felvetésre, hogy péntektől péntekig is tarthatna a szünet, az államtitkár úgy fogalmazott: "ez is lehetőség. Amikor a rendeletet megalkottuk tavaly a minisztériumokkal, egyházakkal, hivatallal, szülői szervezetetekkel, szakszervezetekkel, pedagógusszervezetekkel, ilyen javaslat nem érkezett."

A kisgyermek elhelyezésének megoldása hiányában a szülők munkavégzése sem folyamatos, erre Sipos Imre azt mondta: "ha egész hetet teszünk a húsvét elé vagy után, akkor ez a probléma ugyanúgy fennáll. Egyébként ha a szülőnek problémát okoz a gyermek elhelyezése, az óvodák, iskolák felügyeletet tudnak biztosítani."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A tanév rendjéről szóló miniszeri rendelet már évek óta biztosítja az iskolák számára, hogy a tanítási szünetek kezdő és befejező napját saját hatáskörben módosítsák, ezt nyilván a helyi közösségnek, a diákok és a szülők egyetértésével célszerű megtenni. Egy-egy nap mozgatásával szoktak is élni az iskolák" - tette hozzá a köznevelési helyettes államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem