Bejelentkezés:

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2017. január 22. vasárnap Vince, Artúr
Hírek » Nyugdíj

Röhej! 9 éve ugyanannyi pénzzel szúrja ki az állam az anyák szemét

Emelkedtek a bérek, a nyugdíjak, és egyes támogatások is. Vannak azonban olyan szociális juttatások, amelyeket az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege alapján határoznak meg, ezek viszont 9 éve változatlanok, mivel ekkor emelték utoljára a nyugdíjminimumot. Mutatjuk, melyek ezek.

A tavalyi év vége a nyugdíjak 1,6 százalékos növekedésétől, valamint garantált bérminimum és a minimálbér emelésétől volt hangos. Utóbbi intézkedésnek köszönhetően több szociális juttatás is emelkedett, úgy, mint a GYED, a táppénz és az álláskeresési járadék.

Vannak azonban olyan szociális juttatások is, amelyeknek összege 9 éve egyáltalán nem változott. Az oka, hogy az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegétől függnek, annak mértéke pedig 2008. január 1-je óta változatlan. 

Jelenleg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 28 500 forint.

Az időskorúak járadékát is eszerint határozzák meg. Jogosult erre a támogatásra az, aki a nyugdíjkorhatárt betöltötte, de saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százalékát, 22 800 forintot. Azok az időskorú egyedülállók is jogosultak, akik még nem töltötték be a 75. életévüket, és a havi jövedelmük nem haladja meg a nyugdíjminimum 95 százalékát, 27 075 forintot. Szintén jogosul, aki betöltötte a 75. életévét, egyedülálló, de a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát, 37 050 forintot. A felsorolt esetekben a járadék összege a saját havi jövedelmének és a fenti összegeknek a különbsége. 

Tehát például, ha egy 76 éves egyedülállónak csak 25 ezer forint a jövedelme, akkor 12 050 forintot kap időskorúak járadéka jogcímen. E kettő összege 37 050 forint.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 80 százalékát kapják, ez 22 800 forint.

Az anyasági támogatást szintén a nyugdíjminimum összege alapján számolják, annak 225 százalékát, vagyis 64 125 forintot (ikrek esetén gyermekenként 300 százalék, vagyis 85 500 forint) kapnak az édesanyák. 

A gyermekgondozási segély (GYES), és a gyermeknevelési támogatás (GYET) havi összege pedig megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, vagyis 28 500 forint. 

A fentiek mellett a nyugdíjminimum még befolyásolja a normatív alapú közgyógyellátást, és az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság összegét is.

De számos, szociális rászorultságtól függő ellátás veszi alapul az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét. Ilyen például a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a gyermektartásdíj megelőlegezése, otthonteremtési támogatás.

Idén valószínűleg újra tárgyalják a nyugdíjminimum összegét, mivel a jogszabályban 2018. január 1-ig határozták meg a jelenlegi mértéket. Erre ugyan van még egy év, eddig azonban még nem esett szó erről a kormányzati kommunikációban.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Már pár száz forintból is lehet nyugdíjad: íme a trükk
Kiszámoltuk, mennyit kellene félretenned.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Imádják a vért az öreg kontinensen: íme Európa horrorételei

Szinte bárhova vet minket a sors Európán belül, szinte mindenütt fogyasztanak állati vért különböző formában. A hagymás sült vért talán nem kell bemutatni, ez leginkább hazánkra jellemző. Szlovákia...
 

Így válaszd ki a legjobb vágódeszkát: tényleg olyan jó a műanyag?

A vágódeszka az egyik legfontosabb konyhai eszköz, különösen, ha sokat főzünk (ami ugye olcsóbb, mint étterembe menni). A legfontosabb, hogy milyen anyagból készül: Régebben a műanyag vágódeszkát...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

01.19-01.25
Országos

Aldi

01.19-01.25
Országos

Spar

01.19-01.25
Országos

Interspar

01.19-01.25
Országos

Tesco

01.19-01.25
Országos

Spar, Interspar

extra ajánlatok
01.12-02.02
Országos

Auchan

baba
01.05-02.01
Országos

Auchan

friss húsok
01.05-02.02
Országos