25 °C Budapest
elderly man inserting credit card to ATM outdoor

Elkezdték pénzzel tömni a magyarok ezeket az ATM-eket: mégis, mit tudhatnak?

2023. december 20. 19:47

Az ATM-en való készpénzbefizetések száma tovább növekedett, darabszámra már 34 százalékkal meghaladva a pénztárakban történt befizetéseket. Értékben is növekszik az automatás befizetések száma, azonban a nagyobb összegeket még mindig a pénztárakba viszik az ügyfelek, az automatás befizetések értékben mindössze 30 százalék a pénztári befizetésekhez viszonyítva. A készpénzbefizetések fejlesztése mellett a készpénzfelvételben is újított az OTP Bank, januártól már akár egymillió forintra is be lehet állítani az ATM kézpénzfelvételi limitet.

Egyre többen fedezik fel ATM-ek fontos funkcióját, a készpénzbefizetés lehetőségét. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai[1] alapján az automatákon keresztül történő készpénzbefizetések száma 2023 harmadik negyedévében 23 százalékkal volt magasabb 2022 azonos időszakához képest. A 2023. júliustól szeptemberig tartó időszakban mintegy 3,5 millió készpénzbefizetést regisztráltak a magyarországi fizetésikártya-elfogadó hálózatban több, mint 760 milliárd forint értékben. Ezzel az első három negyedévben összesen több, mint 10 millió készpénzbefizetés során mintegy 2,2 billió forintot fizettek be ATM-en keresztül.

„Az ATM készpénzbefizetések apró és folyamatos növekedése mutatja, hogy ez a funkció egyre fontosabbá válik az ügyfeleinknek, hiszen ezáltal sorban állás nélkül, a hét minden napján és a nap 24 órájában lehetőségük van befizetni készpénzüket. Ez sok vállalkozónak nagy szabadságot jelent, hiszen számukra olyankor is van lehetőség biztonságba helyezni készpénzüket, mikor a pénztárak munkaórái lejártak, ezáltal nem kell a pénztárak nyitva tartásához igazítani saját munkaóráikat” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Az ATM-en keresztül történő készpénzbefizetések darabszáma 2023 harmadik negyedévében 34 százalékkal magasabb volt, mint a hitelintézetek hagyományos pénztáraiban, bár értékben csak kevesebb, mint harmadát teszik ki a pénztárakban történő befizetéseknek. Ebből is látszik, hogy bár az automatákon keresztüli készpénzbefizetés valóban egyre népszerűbb funkció, azonban a nagyobb összegeket még mindig a szolgáltatók pénztáraiban fizetik be az emberek.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem