19 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Mától rajta tartja a szemét az MNB az ilyen ügyleteken: kötelező lesz jelenteniük

2022. január 31. 18:29

A befektető gazdasági társaságoknak és természetes személyeknek – az eddigi 0,2 százalékos mérték helyett – ismételten minden olyan nettó short pozíciót jelenteniük kell, amely eléri vagy meghaladja a befektetés kapcsán érintett tőzsdei társaság kibocsátott részvényállományának 0,1 százalékát.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben fogadta el a short (az alapul szolgáló pénzügyi eszköz árcsökkenésére számító) ügyletekről és a hitel-nemteljesítési csereügyletekről rendelkező uniós SSR rendelet 5. cikkében meghatározott bejelentési küszöb 0,2 százalékról 0,1 százalékra való csökkentését. Az új bejelentési küszöbre vonatkozó rendelkezés idén január 31-től hatályos.

A korábbi rendszer szerinti bejelentési küszöböt utoljára január 28-án lehetett alkalmazni (s az ahhoz kötődő bejelentéseket a következő kereskedési napon 15.30-ig szükséges megtenni a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB). Január 31-től a pozícióbirtokosnak már azt kell bejelenteni, ha a részvényekben fennálló nettó short pozíciójuk eléri vagy meghaladja a 0,1 százalékot. Egyúttal minden további 0,1 százalékos (első tizedesjegynyi) módosulás bejelentésköteles.

Az átálláshoz kapcsolódva február 1-jén 15.30-ig kell jelezni az MNB-nek, hogy ha ugyan az érintettek január 28-án a nap végén nem rendelkeztek 0,2 százalékot elérő/meghaladó nettó short pozícióval, de január 31-én nap végére a nettó short pozíciójuk eléri/meghaladja a 0,1 százalékot; illetve azt, ha január 28-án a nap végén volt 0,2 százalékot elérő/meghaladó nettó short pozíciójuk, és január 31-én a nap végére a nettó short pozíciójuk akár a 0,2 százalékos, akár a 0,1 százalékos küszöb alá megy, illetve első tizedesjegye felfelé vagy lefelé megváltozik.

Annak eldöntéséhez, hogy a pozícióbirtokosok nettó short pozícióit szükséges-e jelenteni az új szabályozás hatálybalépésekor, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által közzétett közlemény nyújt segítséget. Ez egy táblázatban példálózó jelleggel szemlélteti a jelentésköteles nettó short pozíciókat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bejelentési küszöbérték egyaránt vonatkozik a természetes és a jogi személyekre. A bejelentés alapján az MNB figyelemmel kíséri, s szükség esetén kivizsgálja a rendellenes piacot eredményező short ügyleteket.

Mint emlékezetes, 2020. március 16-án a járványhelyzet kialakulását követően az ESMA ideiglenes intézkedéssel már leszállította 0,2-ről 0,1 százalékra a nettó short pozíciók bejelentési küszöbét, ezzel egyidejűleg napi jelentéstételi rendszert is bevezetve. Az ESMA ezután háromszor – 2020 júniusában, szeptemberében és decemberében – hosszabbította meg ezen ideiglenes intézkedését. Tavaly májusban ugyan lejárt az intézkedés hatálya, ám az ESMA májusban javaslatot tett az Európai Bizottság számára, hogy az SSR-rendeletben állandó jelleggel 0,1 százalékra módosítsa a bejelentési küszöböt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm