Riadót fújt Orbán Viktor: komoly változások jönnek Magyarországon

2020. február 16. 15:54

Vasárnap délután tartotta szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Több pontból álló klímavédelmi akciótervet hirdetett, többek között olcsó elektromos autók elterjedését fogja támogatni a kormány. A kormányfő új ígérete a gyermeket vállaló családoknak, hogy az anyáknak az első fél évben a fizetésük 100 százalékát kellene kapniuk, a mostani 70 százalék helyett. Azt is előrevetítette, hogy 2020 a munkahelyek megőrzéséről fog szólni a magyar gazdaságban.

Gazdaságvédelem

Az európai gazdaság megállt, ezen belül is különösen az eurzóna térsége. Ha növekszik is, legfeljebb mikroszkópikus méretben - fogalmazott.

A kihívás: képes lesz-e fejlődni a magyar gazdaság, miközben Európa stagnál

- foglalta össze. Különösen aggasztó, hogy a munkanélküliség Nyugaton emelkedni kezdett.

2020-ban a munkahelyek megőrzésére kell fordítanunk az energiánkat. A kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adókat csökkenteni fogjuk

- ígérte. A nyugdíjak értékét meg fogjuk őrizni - tette hozzá.

De van-e elég pénzügyi mozgásterünk? - tette fel a kérdést.

A munkahelyeket egyszerre kell megőrizni és korszerűsíteni - vezette fel a következő kihívást.

Csínján kell bánni az euró bevezetésével is. Ne üljünk fel olyan vonatra, amiről nem tudjuk, merre megy - foglalta össze a magyar euróbevezetés kilátásait.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy Európa éppen hátrányba kerül, mert az USA-ban és Kínában nagyobb a növekedés, hiszen többet fordítanak innovációra és honvédelemre, ami a fejlődés alapja.

2020 és 2021 a kormányzati munka éve lesz, az országépítés éve lesz - vetítette előre.

Családvédelem

Legyünk modernek és szexik. A Google Analytics szerint a babaváró hitel a 10. legnépszerűbb keresőszó volt - fejtette ki és idézte fel az eddigi családpolitikai intézkedések kapcsán Orbán Viktor. Ha valóban fordulatot akarunk elérni, át kell lépni a Rubikonon - vélekedett. 

Azt tudjuk, mit kellene ennek érdekében még tennünk. Csak azt nem tudjuk, hogyan és miből. Elszánt vagyok, sőt igyekszem magammal ragadni a pénzügyminisztert - magyarázta.

"A három gyermekes anyáknak be kell vezetni az SZJA-mentességet" - mondta.

Az első félévben a fizetésük 70%-át kapják az anyák, ezt fel kell emelni 100%-ra. És akkor most az anyák több fizetést kapnának, mintha nem szültek volna

- árulta el az új tervet. De addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér - figyelmeztetett és hozzátette, hogy a családtámogatás útján a kormány fokozatosan kíván haladni a pénzügyi mozgástér fényében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Klímavédelmi akcióterv

  • július 1-vel megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását;
  • betiltják az egyszerhasználatos műanyagok forgalmazását;
  • megvédik a folyókat a külföldről érkező műanyagoktól - "meg kel ltisztítani a Dunát és a Tiszát a műanyagoktól" - mondta el Orbán Viktor;
  • a multiknak előírják a zöld teknológiák használatát; a következő 2 évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis és középvállalkozások zöld beruházásait;
  • minden újszülött után 10 fát fognak ültetni a kormány, az erdővel borított hazai területek 27 százalékra fognak növekedni;
  • a következő 10 évben meghatszorozzák a napenergia termelést;
  • támogatni fogják az olcsó elektormos autók megjelenését, 2022-től csak elektromos buszok járhatnak a városi közlekedésben;
  • jön a zöld államkötvény, aki ilyet vásárol az a klímavédelem ügyét elősegíti, a kormány csak klímavédelemre fordítja az igy befolyt összeget.

Mit mutat az utolsó 10 év 100 év fényében?

Amikor ezt a munkát elvégeztem, megijedtem. Hogy fogom én ezt elmondani? - vezette fel a következő témát Orbán Viktor. 

Szégyenteljesen dicsérem a saját lovamat, de ez nem rólam szól, hanem az országról. Ezért mondom el ezeket a sikereket - kezdte szerényen Orbán Viktor az eredmények felvezetését.

Az utolsó 10 évünk volt a legsikeresebb 10 az elmúlt 100 év magyar történelmében

- fogalmazott a kormányfő.

A gazdasági növekedés értékelésével indította. Többletes folyó fizetési mérleg, fegyelmezett költségvetés, csökkenő adósságráta. Külső és belső egyensúly megtartása melletti fenntartható növekedés egyik másik évtizedünkre sem volt jellemző. Európai mércével mérve a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékeltek maradtak - magyarázta. A minimálbér megduplázódott. A vagyoni típusú egyenlőtlenség az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

Az általános adócsökkentés politikája tehát bevált, mert a dagály az összes hajót megemeli

- vélekedett.

101 nagyberuházás 1700 milliárd forint értékben - folytatta. A beruházási érték 60%-a keletről származott - tette hozzá.

Megdöntöttük az exportrekordot. 34-ek vagyunk az export világranglistán. Itt említette a gyógyszerexportot, az agrárium teljesítményét, valamint, hogy autógyártásban a 20-ak vagyunk a világban.

Több tiszteletet a magyar munkásoknak, mérnököknek, a pedagógusokról nem is beszélve - húzta alá.

Mindenkit szeretnék megnyugtatni, magyarországon már a jövő autógyártása zajlik. Nálunk épülnek a jövő autógyártásának új kapacitásai - adott hangot bizakodásának a világban zajló autóipari átalakulás kapcsán.Európa nem Brüsszelben van. Európa bennünk van. Mi vagyunk Európa jövője - folytatta és tért rá az európai ügyekre. Nem ülünk fel minden liberális népmesének - utalt a mindenható kapitalizmusra. A mi nemzetünk tudja, hogy Magyarország az első - emelte ki.

Összességében így értékelte: ez így elég jól néz ki. Érthető, ha már egyesek aranykort kiáltanának.

Címlapkép - MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem