25 °C Budapest

Hivatalos: újabb bankot vett a magyar állam

2016. június 20. 16:35

Aláírták az Erste eladásárl szóló szerződés, ennek értelmében az EBRD és a magyar állam a bank 15-15 százalékos tulajdonjogát kapta meg.

Hétfőn írták alá a keret-megállapodást a magyar államot képviselő, és annak tulajdonában álló Corvinus Zrt., az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Erste Group Bank AG (Erste Csoport) között az Erste Bank Hungary Zrt.-ben (Erste-ben) történő, fejenként 15 százalékos kisebbségi részesedés megvásárlásáról. A tranzakció zárását megelőzően az Erste Csoport megerősíti az EBH tőkehelyzetét annak érdekében, hogy a bank fenntartható módon biztosíthasson hitellehetőségeket a magyar gazdaság szerepelőinek.

A szándéknyilatkozatot 2015. február 9-én írta alá, a Magyar Kormány, az EBRD és az Erste Csoport. A kezdeményezés részeként az Erste Csoport felajánlotta a Magyar Állam és az EBRD számára a magyarországi leányvállalatába való befektetés lehetőségét.

Az Erste Bank Hungary összesen 30 százalékos részesedéséért meghatározott 77,78 milliárd forint vételáráról, az Erste Csoport és a két vásárló, piaci értékelési módszerek alapján, külső tanácsadók segítségével egyezett meg. Az EBRD és a Corvinus Zrt. azonos áron jut a részvénycsomaghoz.


A tranzakció várhatóan idén őszre zárul le, annak feltétele a magyar és az európai bankfelügyeleti és versenyhivatali jóváhagyások-, valamint a résztvevők számára meghatározott különféle feltételek teljesülése, ideértve a magyar Erste-ben történő (Erste Csoport általi) tőkeemelést. A magyar kormány már megtette a tranzakcióhoz szükséges vállalását és a Szándéknyilatkozattal összhangban, 2017-től tovább csökkentette a magyarországi bankadót. Az Erste többségi tulajdonosa változatlanul az Erste Csoport marad. Kisebbségi részvényesként a Magyar Kormány és az EBRD részvénycsomagjuk arányában egy-egy, végrehajtói joggal nem rendelkező tagot nevezhet ki az Erste igazgatóságába, és további egy-egy tagot a bank felügyelőbizottságába.

A felek megállapodtak a kisebbségi részesedések kivezetésének előre meghatározott módjáról is: az eladási-vételi opció biztosítja a Corvinus Zrt. számára, hogy bármikor értékesítse részvénycsomagját, az Erste Csoport számára pedig azt a jogot, hogy legkorábban az akvizíciótól számított 5 év múlva érvényesítse a vételi opciót. Az EBRD esetében az eladási-vételi opció az akvizíciótól számított 5-9 éven belül bármikor lehívható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
MEDIA1  |  2024. május 1. 07:00
A Videómánia YouTube-csatorna házigazdája nem érti, hogy az internetes celebek miért ártják bele mag...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm