Kevesen tudják, ilyen könnyű megúszni a kamatadót + az EHO-t

Pénzcentrum
2013. december 5. 05:20

Hiába elérhető a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) már több éve, még mindig kevesen tudják, hogy ezzel adómentes lehet megtakarításuk. És nem csak betétben, hanem akár részvényben, kötvényben vagy befektetési alapokban is tarthatják a pénzünket. Ráadásul jövőre már a szerződés ideje alatt is mozgathatóak lesznek ezek a számlák az egyes szolgáltatók között.

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához, ráadásul a lekötési időszak 3. évétől az idén a kamatjövedelmekre bevezetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is megtakarítható. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk, hiszen semmi nem kötelez rá, hogy valóban ilyen hosszan fialtassuk a pénzünket, de ekkor a kamatadót az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk.

A legtöbb banknál, de akár az Államkincstárnál is elérhető a TBSZ. Népszerűségének fő oka természetesen az adó- és az eho előny és az univerzialitása. Nem csak betétbe (Tartós Befektetési Betétszámlára) tehetjük ugyanis a pénzünk, hanem lehet olyan tartós számlánk is (az Értékpapír Tartós Befektetési Számla, ÉTBSZ), amelyre kötvényt, részvényt, befektetési alap befektetési jegyét vagy bármilyen más értékpapírt (például jelzáloglevelet) helyezhetünk el.

Már 25 ezer forinttal nyithatunk számlát, amit abban az évben (felhalmozási időszak) még bármekkora összeggel növelhetünk. A befizetésünk azonnal elkezd kamatozni, de csak a következő év elejétől indul valójában a TBSZ. A felhalmozási időszak után már nem fizethetünk be a számlára, de egy jövő évtől életbe lépő törvényi változtatás miatt szabadon mozgathatjuk majd a szolgáltatók között a megtakarításunkat.

A normál kamatokon felül extra hozamot jelent a 3. lekötési év utáni részleges, majd az 5. év utáni teljes kamatadómentesség, illetve az 3. év végétől számított eho mentesség. Első határidő után a 16 százalékos kamatadó helyett csak 10 százalékot kell megfizetni, viszont a 6%-os eho-t már nem kell levonni., A TBSZ számla lejártakor pedig nem kell fizetni sem kamatadót, sem eho-t. Közben persze bármikor feltörhető a megtakarítás, de ebben az esetben a megfelelő mértékű adót be kell fizetnünk az államkasszába.

Mi változik jövőre?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötődik, és ahol az ügyfél az adott TBSZ-t megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartania a lekötési időszak alatt.

A jövőre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, e tranzakciókkal mindig a legjobb elérhető hozamokat keresve. Azonban az adókedvezményhez szükséges évekbe már a 2013-ast is beszámíttatni kívánóknak idén még egy szolgáltató mellett kell dönteniük, hiszen a decemberben lekötött megtakarításoknál a pénzintézetek közti váltás a szerződés végét jelenti, így ilyenkor a teljes közterhet meg kell fizetni.

A most elfogadott törvény szerint viszont évente legfeljebb egyszer lehetővé válna az, hogy a lekötési időszak megszakítása nélkül (vagyis az adókedvezmény fenntartása mellett) a 2014. január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem