17 °C Budapest

Így érdemes választani: akik padlóra küldik az árfolyamveszteséget

2011. szeptember 20. 05:23

A bankok profi devizakereskedői ma már a legkisebb vállalatoknak is tudnak segíteni devizakitettségük kockázatainak kezelésében. A szakemberek olyan, személyre -azaz vállalatra- szabott megoldásokkal tudnak segíteni, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük az árfolyamok mozgása miatti veszteségeket. Ezért fontos, hogy milyen szolgáltatót választunk.

Míg néhány évvel ezelőtt a bankok leginkább a nagyvállalatokat akarták ügyfeleik között tudni, addig az elmúlt években - részben a piaci bővülés, részben a kkv-k egyre nagyobb súlya miatt- már a kis-és középvállalatok is fontosak, egyre fontosabbak lettek számukra.

A másik oldalon viszont egy közepes cég, egy mikro-vagy kisvállalat vezetője nem igazán gondolkodott treasury (azaz devizakockázatok csökkentésére irányuló)-szolgáltatás igénybevételén. Szakemberek szerint leginkább azért nem, mert a kkv-k tipikus pénzügyi műveletein kívül esnek ezek a szolgáltatások, a kis cégek vezetői pedig legtöbbször nincsenek tisztában azzal, amit egy treasury kínál.

Az elmúlt évek árfolyamingadozásai azonban felhívták a kisebb ügyfelek figyelmét is arra, hogy korábban nem használt pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe vegyenek. A bankok pedig tudják, hogy ki kell szolgálniuk a mikro- és kisvállalatokat is, méghozzá az ő igényeikhez szabott megoldásokkal.

Az elmúlt időszakban ennek megfelelően még fontosabbá vált, hogy a vállalkozások minden létező pénzügyi szolgáltatástípust megismerjenek, elérjenek és igénybe is vegyenek. A pénzintézetek tapasztalatai szerint sokat jelent az ügyfeleknek a személyes kapcsolat, az egyénre - azaz a vállalatra- szabott tanácsadás és a gyakori, folyamatos párbeszéd, kommunikáció.

Így érdemes választani

Mik azok a szolgáltatások, amiket mindenképp el kell várnunk a bankunktól? A legfontosabb, hogy naprakész piaci információkat, pénzügyi tervezést elősegítő és a devizakockázat kezelését szolgáló testreszabott megoldásokat kapjunk treasury-szolgáltató bankunktól. Ezek garantálják, hogy vállalkozásunk biztonságban érezze magát, mi pedig időt és energiát takarítsunk meg, és a legfontosabb dologra, az üzlet növekedésére, főtevékenységére koncentrálhassunk.

 


Fontos, hogy mindig friss, aktuális piaci információkat és elemzéseket kapjunk. Ilyenek például a lehető legfrissebb adatok, közérthető elemzések, előrejelzések és hisztorikus (azaz visszamenőleges) információk - árfolyamokról és kamatlábakról. A nagyobb pénzintézetek már rendszeresen adnak ügyfeleiknek összefoglalókat a nemzetközi és hazai piacokról, melyek kitérnek a makrogazdasági folyamatokra, a deviza- és pénzpiaci adatokra is.

A devizapiaci szolgáltatásoknál fontos, hogy szolgáltatónk a védekezési lehetőségek minél szélesebb spektrumát biztosítsa számunkra: devizaárfolyam információkat, azonnali egyedi árfolyam és (spot) devizaügyleteket, határidős (forward) devizaügyleteket és akár opciókat, strukturált forwardokat is. A határidős ügyletek segítségével az ügyfél piaci árfolyam mozgásokból adódó kockázatai csökkennek. A strukturált forwardok segítségével a vállalkozások úgy mérsékelhetik az árfolyamok kedvezőtlen elmozdulásából adódó kockázataikat, hogy közben nem kell lemondaniuk teljes mértékben a számukra kedvező irányú árfolyamalakulásból való részesedésről sem.

A vállalatok számára a megfelelő pénzügyi termékek kiválasztásához és a helyes döntések meghozatalához a naprakész információk mellett elengedhetetlen a cég és a menedzsment kockázatviselési hajlandóságának helyes értékelése és ehhez mérten érdemes a rendelkezésre álló eszközökből választani.

Lehet segítséget kérni az üzleti kockázatok felmérésében, a kockázatkezelési irányelvek meghatározásában, a testre szabott kockázatkezelési megoldások kidolgozásában, valamint a fedezeti tranzakciók végrehajtásában is.

Segítséget lehet kérni az üzleti kockázatok felmérésében, a kockázatkezelési irányelvek meghatározásában, a testre szabott kockázatkezelési megoldások kidolgozásában, valamint a fedezeti tranzakciók végrehajtásában is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Személyes kapcsolattartás

Gyakran hiába hívtam treasury-kapcsolattartómat, amikor éles volt a helyzet, gyorsan változtak az árfolyamok, szinte mindig elérhetetlennek bizonyult - írta le a problémáját egy, az európai piacra (is) szállító vállalat vezetője a Pénzcentrum.hu-nak. Én ezért váltottam olyan bankra, amely garantálta, hogy a tanácsadók akkor is gyorsan tudnak segíteni, amikor hirtelen padlóra zuhan a forint, vagy az egekbe ugrik az euró árfolyama.

Fontos szempont tehát a megfelelő szolgáltató kiválasztásánál, hogy ki milyen gyorsan tud reagálni a felmerülő problémákra, a piaci változásokra. Ha úgy látjuk, hogy a devizakitettéget kezelő munkatárs a legnagyobb vészhelyzetben nem tud helytállni, vagy úgy érezzük, a személyre szabott szolgáltatás is hibádzik, érdemes elgondolkodni a váltáson.

Kiegészítő szolgáltatások

Bár sok helyen még egyfajta kiegészítő szolgáltatásnak számít, a bankok ma már figyelnek arra, hogy olyan online kereskedési rendszert biztosítsanak ügyfeleik számára, amelyekkel rendkívül gyorsan végrehajthatnak egy-egy ügyletet, és amelyek a lehető legfrissebb piaci információkat is tartalmazzák (például az árfolyammozgásokat). A megfelelő szolgáltatás kiválasztása előtt érdemes megnézni, kipróbálni ezeket az oldalakat (a legújabb kereskedési rendszerek a netbankokhoz hasonlóak, tehát általában nem szükséges külön programot letöltenünk hozzá, hanem internetkapcsolat segítségével könnyen elérhetőek), hiszen fontos, hogy könnyen használhatóak, közérthetőek legyenek, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk használni őket.

Néhány bank kiegészíti ügyfeleinek nyújtott csomagját olyan oktatással, ahol az ügyfeleknek bemutatják a termékeket, szolgáltatásokat, és a piaci folyamatokat is, valamint gyakorlati tanácsokat, tippeket adnak.

Ne az árfolyam alapján válasszunk

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy egy adott időszakban összehasonlítják a különböző szolgáltatók aktuális devizaárfolyamait, és azt választják, amelyiknél a legkedvezőbb (vagy inkább a legkedvezőbbnek tűnő) az árfolyam. Ebből azonban gyakran téves következtetéseket vonnak le: a devizapiaci folyamatok rendkívül gyorsan változnak, így akár egy perces időkülönbség is könnyen az egyik vagy a másik bank oldalára billentheti a mérleget. Így tehát általánosságban elmondható, hogy nem érdemes az aktuális árfolyamok alapján választani (természetesen ha extrém különbségeket látunk pár perces időtávon belül egy-egy szolgáltatónál, és ez a különbség többször is kimutatható, akkor érdemes óvatosnak lennünk.)

Szakemberek szerint sokkal lényegesebb, hogy a szolgáltatás minősége alapján válasszunk, így például a felhasználóbarát hozzáállás, a gyors reagálás képessége, vagy a kínált kockázatkezelési eszközök és kiegészítő szolgáltatások értékelésével.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. május 26. 16:12
Minden tőzsdei befektető az amerikai kamatvágást várja, de egyre valószínűbb, hogy a nyáron sem lesz...
Bankmonitor  |  2024. május 26. 15:57
A héten az MNB az alapkamat csökkentéséről döntött. A lakáshitelek átlagos összege érdemben emelkede...
Összkép  |  2024. május 26. 13:52
Az Összkép kilenc éves. Születésnapi ajándékaként ajánlok most egy-egy cikket az indulás óta eltelt...
MEDIA1  |  2024. május 26. 11:24
Az őszi UEFA Bajnokok Ligája előtt egy újabb futball-eseménysorozat veszi kezdetét az RTL+-on. A Kin...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm