18 °C Budapest

Eltűnt sok milliárdnyi húszezres

Pénzcentrum
2010. január 26. 14:47

Konferenciát rendezett a Magyar Nemzeti Bank annak apropóján, hogy a statisztikák szerint nagyon megnőtt a gazdaság készpénzigénye. A háttérben a rejtett gazdaság állhat.

Király Júlia, az MNB alelnöke bevezetőjében elmondta: a korábbi évek kiszámítható növekedése után a 2007-es év vége óta erőteljesen megnőtt a gazdaság készpénzigénye a GDP bővüléséhez viszonyítva. A válság fejlődésével párhuzamosan - és részben azzal összefüggésben - növekvő készpénzigény mögött a rejtett gazdaság állhat.

A túlzott készpénzhasználat és a rejtett gazdaság előretörése több területen is problémát jelent: más az állampolgárok adóviselő képessége, az állam adókivetésének hatékonysága, gondot jelent a versenyképesség szempontjából és a tervezhetőség terén is. A banki nemfizetési ráták magasabbak voltak azokban a szektorokban ahol magasabb a rejtett gazdaság aránya, vagyis a rejtett gazdaság áttételesen más szektorok működését is tönkreteheti.

A bizalom hiánya növeli a készpénzhasználatot, de növeli az átláthatóságot is. A bank igyekszik felmérni, mi az összefüggés az egyes fizetési módozatok, illetve a gazdaságra gyakorolt hatásuk között.

Sisak Balázs,
az MNB szakértője elmondta: korábban nagyjából jól sikerült megbecsülni a társadalom készpénzigényét, 2007-től azonban a növekedés elrugaszkodott az MNB előrejelzéseitől. Az MNB statisztikái szerint darabszámban mérve a készpénzállomány 55 százalékát a 10 és 20 ezer forintos címletek teszik ki. Értékben mérve természetesen még magasabb az arány. A jelek szerint tehát gazdaságnak egy jelentős szegmense használja jövedelemáramoltatásra is a nagy címleteket.

A teljes készpénzállomány 6-7 százaléka található a pénzügyi rendszerben. A 20 ezres címlet MNB-be való visszaáramlása minden más bankjegynél kisebb, míg az elhasználódása jóval alacsonyabb, mint a többi címleté. A mostani 20 ezres állomány 20 év alatt cserélődne le elhasználódás miatt, vagyis sokan valószínűleg készpénzben tartják a vagyonukat és nem forgatják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon rendkívül magas a készpénzforgalom : GDP-arányosan 8 százalék. Ennek 70%-a, vagyis a teljes bruttó hazai termék 6 százaléka nem megfigyelhető, míg Skandináviában a teljes GDP 4 százalékát nem tudják követni. Hogy a nem követhető piacok közt milyen arányban oszlik meg a készpénz, nem igazán megmondható, mivel a rejtett gazdaság, illetve a vagyontartás felülnézetben nem elkülöníthető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 19:41
A Tisza Párt politikusa korábban még feltételeket szabott, de most úgy tűnik, meggondolta magát. Min...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem