21 °C Budapest

Brutális díjemelésre derült fény egyes bankoknál

Pénzcentrum
2013. október 17. 11:22

Brutális díjemelések a bankoknál A jelek szerint a nagyobb bankok biztosan behajtják a tranzakciós adó miatt kieső bevételeik egy részét. Elsősorban a mikro- és a kisvállalkozásokat szemelték ki erre a célra, egyes cégek azzal szembesülhetnek, hogy a számlavezetés több ezer forinttal emelkedett az elmúlt hónapban, de több banknál jelentősen nőtt a készpénzfelvétel díja és az átutalás költsége. A legérdekesebb, hogy egyes bankok csak néhány hónapig szedik be a szokásos díjak többszörösét az ügyfeleiktől.

"A nyáron egyszer már néhány száz forinttal 990 forintra megemelt számlacsomagom díja hírtelen 3 690 forint lett" - panaszkodott a minap a Pénzcentrum.hu egyik olvasója. Utánajártunk a dolognak, és kiderült, hogy több bank is drasztikusan emelte díjait az elmúlt időszakban. Az úgynevezett csomagdíjak többszörösére emelkedtek néhány hónapra.

Minden jel arra utal, hogy ezekben az esetekben nem másról van szó, mint a nyáron kivetett 208 százalékos különadó továbbhárításáról. A kormány azért vetette ki ezt a különadót a bankokra, mert a terveivel ellentétben sokkal kevesebb folyt be az államkasszába a tranzakciós illetékből. Így a bankoknak több részletben az első negyedévben befizetett összes tranzakciós illeték 208 százalékát még be kell adni a közösbe.

Brutális díjemelések

Egyértelműen látszik, hogy leginkább a vállalkozókkal fizettetik meg a díjemeléseket. Főleg azon cégek vezetői törhetik a fejüket, hogyan gazdálkodják ki a sokszor több tízezer forintos többletköltséget, amelyek árbevétele elmarad attól a szinttől, ahol már személyre/cégre szabott ajánlatot kaphatnak egy-egy hitelintézettől. A nekik szánt számlacsomagok közül több esetében többszörösére emelkedtek a díjak. A tavasszal bemutatott körképünk nyertese, a K&H Start számlájának díja például 990 forintról 3690 forintra nőtt. De ezt a bank csak január 1-ig szedi be, onnan ez a költség 1390 forintra mérséklődik. De a bank emeli a készpénzfelvételi és átutalási díjakat, a bankkártya éves díját és az ATM készpénzfelvételi díjakat, de ezek a költségek is újra mérséklődnek majd a következő év első napjától.

De van olyan is, ami drága marad, nem csökken majd a bankkártya éves díja, a mobilbank havi díja, az SMS díj, a készpénzbefizetés díja és a kártyaletiltás díja sem. Sőt, a számlavezetési díj sem minden számlacsomagnál csökken majd.

A BankRáció.hu bankszámlaösszehasonlító oldal segítségével azt is kiszámoltuk, hogy egyes vállalkozásoknak mit jelentenek ezek a megemelkedett költségek, és mennyivel kerülhet majd kevesebbe a bankolás jövőre. Cikkünk második oldalán mutatjuk az összes díjváltozást egyben. >>


 


Átlagos működés mellett egy kis cégnek brutális költségekkel kell szembesülnie az év végéig. Ezek a vállalkozások az év utolsó néhány hónapjában annyit fizetnek a banki szolgáltatásokért, mint eddig egy egész évben. Arányaiban ezek a kis induló vállalkozások fizetnek a legtöbbet, de a nagyobbacska cégek is több tízezer forittal fizetnek most többet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A CIB és az OTP is drágított

A CIB szeptember végétől jelentősen megemelte számlavezetési díjait, a készpénzfelvételi és átutalási díjakat, a bankkártya éves díját és az ATM készpénzfelvételi díjakat, melyeket majd január egytől csökkenteni fog. Itt is a kisvállalkozások jártak a legrosszabbul.


Ahogy jól látszik a számokból, a CIB-nél is hasonló változásokról van szó, mint a K&H esetében. Év végéig a válalkozások brutális díjakkal találkozhatnak. A pénzintézetek valószínűleg arra számítanak, hogy ügyfeleik nem váltanak bankot a néhány hónapos díjemelés alatt és ezzel a lépéssel nagyban csökkenteni tudják az adó által okozott veszteségeket. Az UniCredit és az Erste bank is próbálta áthárítani a tranzakciós illeték elmaradása miatt kivetett különadót, de az előbbi bank elvetette az ötletet, míg az Erste e hónap végéig gondolkodik azon, hogy az eredetileg kivetett tranzakciós illeték arányában beszedje-e a plusz díjat.


Az OTP Bank is díjat emel, utalások, devizautalások, készpénzfelvétel és bankkártya éves díja nő (ezeket a változásokat nem tudtuk teljes mértékben lekövetni a rengeteg hirdetmény és azok módosításai miatt). De az jól látszik, hogy hasonlóan nagyléptékű változásokról van szó. A díjak csökkenésére itt jövő év májusáig kell várni, de van, ami csak 2016-ban mérséklődhet a hirdetmény szerint (persze, ha addig nem változik semmi).

Pénzcentrum vélemény
Az is elmondható, hogy a felhozott példák mellett a legtöbb bank díjat emel, a fenti esetek inkább csak azért ilyen figyelemfelkeltőek, mert jelentős emelésekről van szó, bár ezek ideje korlátozott.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ezek a lépések a legjobb bizonyítékai annak, hogy a bankszektor már nem visel el több terhet. A hasonló megoldások ügyfélvesztéssel járhatnak, amit úgy látszik kénytelenek megkockáztatni a hitelintézetek.

Azt már nem is kell mondanunk, hogy a vállalkozásoknak miért rossz a jelenlegi helyzet: költségeik egy fontos része teljesen kiszámíthatatlanná válik.

Díjemelések

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem